Egyre drágábban mérik a magyarok kedvenc fűszerét: vészesen fogy a hazai

Agrárszektor 2021. november 11. 10:00
Évről évre folyamatosan csökken a fűszerpaprika termőterülete és termésmennyisége Magyarországon, ráadásul ezzel arányosan a termelők száma is egyre kevesebb - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ami talán még ennél is aggasztóbb, hogy egyre több a külföldről érkező áru a boltokban, és habár hazánkban alapvetően a magyar fűszerpaprika-őrleményt használják, jellemzően import áruval keverik.

A fűszerpaprika maga és termesztése is igazi magyar kuriózum, az elmúlt tíz évben azonban folyamatosan csökken a hazai termőterület nagysága – tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. 2012 és 2016 között stabilan 2000 hektár felett volt a termőterület az országban, 2017-ben azonban vészes csökkenésnek indult, ami azóta is tart. 1879 hektárról 2021-re 1531-re csökkent a fűszerpaprika termőterületének nagysága Magyarországon. A legnagyobb területen egyébként 2015-ben termesztették, akkor 2556 hektáron találkozhattunk ezzel a paprikatípussal.

Az utóbbi évek legnagyobb mennyisége 2014-ben volt, akkor 26,3 ezer tonnát termesztettek, azóta azonban egyre kisebb ez a szám, míg 2019-ben például 17,8 ezer tonna volt, addig 2020-ban már csak 16,7 ezer, 2021-ben a becslések szerint pedig mindössze 13,4 ezer tonna fűszerpaprika került betakarításra. A termelők száma is évről évre egyre kevesebb, az idei Egységes Kérelem-adatbázisban már csak 726 fűszerpaprika-termelő szerepel, ráadásul elmondható, hogy a mezőgazdaságra jellemző termelői létszámcsökkenés ebben az ágazatban fokozottan jellemző.

Mint azt az Agrárszektor megtudta, alapvetően hazánkban a magyar fűszerpaprika-őrleményt használják, de jellemzően import áruval keverve.

A cikk folytatása ITT, az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images