Ez lenne a megoldás a válságra? Globális chiphiány is fűti a megugró inflációt

HelloVidék 2021. november 11. 20:00
Támad az infláció! Októberben Magyarországon 6,5% volt a pénzromlás mértéke, aminek részbeni oka, hogy globálisan a kínálati oldal gyengélkedése is felfelé hajtja az árakat. Ilyen, kínálati oldalhoz kapcsolódó árfelhajtó erő a globális chiphiány, aminek következtében akadozik az autóipar termelése, a használtautó árak emelkednek, a videó kártya már drága kincsnek számít, és még az új Palystation játékkonzolra is hónapokat kell várnunk.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem gyártanak több chipet, ha többre lenne igény? Hát azért, mert a nagy gyártók már most is 100%-os kihasználtsággal termelnek, a hét minden napján, 24 órában.

Egy új gyár felépítése minimum 2 év, és alsó hangon 10 milliárd dollár, ami kb. 3100 milliárd forintnak felel meg, ráadásul igazából csak 3 nagy gyártó van a földön akik képesek nagy mennyiségben chipeket gyártani, az Intel, az Intel, a Samsunk és a Taiwan Semiconductor. Az Apple, Sony, AMD, Nvidia mind a tervezésre fókuszálnak és bérgyártatnak, jellemzően a Taiwan Semivel.

Hogyan alakulhatott ki, hogy 3 gyártótól függ a világ sorsa, hiszen a 2021-es év olaja a mikrochip, ettől ketyeg minden, ettől pörög a gazdaság? A részleteket megtudhatod az alábbi videóból:

Címlapkép: Getty Images