Rendkívüli bejelentés: visszatér a kötelező maszkviselés Magyarországra

Pénzcentrum 2021. november 18. 15:38
Szokatlan időpontban tart kormányinfót Gulyás Gergely. A kormány arról döntött, hogy szombattól zárt térben ismét kötelező lesz a maszkhasználat, védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az 500 fő feletti rendezvényeket. Az egészségügyben kötelező lesz a 3. oltás is.

A kormány áttekintette a járványhelyzetet - mondta Gulyás Gergely, majd elsorolta a napi COVID-adatokat. A miniszter elmondta, az előrejelzések szerint a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet, de akár már 1-2 héten belül is reális lehet ez.

A szakemberek szerint érdemi védettséget csak az oltás jelent, és a nemzetközi tapasztalaok szerint is ott fékezték meg, ahol a harmadik oltást is beadták. A kormány mindenkinek javasolja a megerősítő oltás felvételét - mondta a miniszter.

A járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát, ha mindenki ezt megteszi, akkor az utolsó hullám lehet a negyedik.

Az iskolákban, felsőoktatásban az igazgatók dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről. A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező a maszkviselés, ahol egy helyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Kérdésre válaszolva elmondt: az intézkedések addig lesznek érvényben, ameddig azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi. Az egészségügyi dolgozóknak a második oltás utáni 7. hónap végéig kell felvennie a harmadik oltást. Azt nem tudta megmondani, milyen szankciói lesznek annak, ha valaki nem kéri a harmadik oltást, a kormányrendeletben fogják pontosítani - de Gulyás Gergely nem látja akadályát, ha hasonló retorziók lennének, mint az első két vakcina kötelezővé tételekor.

Ezt követően arról beszélt, hogy a NAV folyamatosan ellenőrzi, hogy a benzinkutak rontottak-e az üzemanyagaik minőségén azután, hogy a kormány befagyasztotta az üzemanyagárakat. Egyelőre a hatóságok egyetlen olyan benzinkutat sem találtak, ahol nem tartották volna be a 480 forintos maximális benzinárat.

Gulyás bejelentette, hogy a kisvállalkozók esetében megnyílik annak a lehetősége, hogy belépjenek az egyetemes szolgáltatói körbe. Így ők is a rezsicsökkentett árat fogják fizetni az energiáért.

Címlapkép: Kovács Attila, MTI/MTVA

Címlapkép: Getty Images