Nem álom többé a 800 ezres tanári fizetés: őrültes béremelésre készülnek a vidéki egyetemen

HelloVidék 2021. december 10. 12:00
A 2021-es évben megvalósult a Szegedi Tudományegyetem fenntartóváltása. Az új gazdálkodási modell bevezetése, azaz a teljesítményeken alapuló egyetemi finanszírozás lehetővé teszi, hogy erősödjön az egyetemi dolgozók anyagi megbecsülése, mind az alapbérelemek, mind a személyre szabott, teljesítményekhez kötött díjazások tekintetében.

- áll az egyetem sajtóközeményében.

Az akadémiai terület oktató, kutató, tanár munkatársainak alapbére a 2021. szeptember 01. előtti, közalkalmazotti jogviszony szerinti illetményhez képest jelentősen, átlagosan 50%-kal emelkedik. Az új bérsávok alapján meghatározott alapbér vonatkozik mindenkire, aki 2022. január 1. napján az SZTE alkalmazásában áll.

Korábban egy tanársegéd átlagos alapilletménye 213.685 Ft volt, amely 380.000 Ft-ra emelkedik. Egy egyetemi tanár alapilletménye a Szegedi Tudományegyetemen legkevesebb 800.000 Ft lesz. A kollégiumi tanárok alapbére 400.000 Ft-ra, a nyelvtanároké pedig 450.000 Ft-ra emelkedik.

A teljesítményalapú juttatások alapját képező teljesítményértékelési rendszerek véglegesítésére 2022 első negyedévében kerül sor.

A köznevelésben, a szakképzésben, illetve az egyéb szakmai és funkcionális munkakörökben nem akadémiai területen dolgozó kollégák fentiekkel párhuzamos bérrendezése is megindult, az ő anyagi megbecsülésük ugyanilyen fontos és aktuális az össz-egyetemi teljesítmény sikeres biztosításához. Ezen dolgozók számára is új bérstruktúrán alapuló bérrendezést tervez az SZTE a szeptemberi 15%-os béremelésen túl, itt, a munkakörök különbözősége miatt, a bérrendezés az érdekképviseletekkel történő egyeztetés után kerül bejelentésre.

A teljesítményeket is nagyban díjazó új bérstruktúrák kialakításával az SZTE célja az, hogy felelősség- és kompetencia alapú, a kiváló teljesítményeket elismerő bérrendszerrel biztosítson vonzó, inspiráló és kiszámítható életpálya-lehetőségeket a kollégáknak.

A Szegedi Tudományegyetem, mint az ország egyik legjobb egyeteme, képes lesz arra, hogy a modellváltás nyújtotta lehetőségekkel élve versenyképességét tovább növelje.

Címlapkép: Getty Images