Őrület, mennyien élnek ezekkel a hitelekkel: jó lesz sietni, hamar véget érhet a jó világ

Pénzcentrum 2022. január 4. 08:33
A lakossági hitelek állománya hónapról hónapra újabb rekordot dönt. Az új hitelszerződések összege ugyanis egyre és egyre nő. Emögött főként a lakáskölcsönök iránti megnövekedett kereslet áll, bár a többi hiteltípus is jó évet zárt. De hogy tartott ki a magyar hitelfelvevők lelkesedése a teljes tavalyi évben és mi várható majd idén, a hitelek kamatainak megnövekedése mellett? Talán az állami kedvezmények ellenére is hamarosan vége lehet a jó világnak.

Tavaly novemberben összesen 111,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A frissen publikált számok az előző hónap eredményeihez képest ez egy újabb, 2,8 százalékos emelkedést jelent. Éves viszonylatban pedig közel 30 (28,3) százalékos volt a növekedés. Valósággal szárnyalt tehát tavaly a hiteltípus.

A lakáskölcsönök soha nem látott népszerűségének hátterében az év első felében a 2021 januárjában bevezetett otthonfelújítási támogatás és a februártól elérhető hitel állhatott, amiknek hála rengeteg háztartás kezdett renoválásba, korszerűsítésbe. Ahhoz pedig már valószínűleg az októberben bevezetett Zöld Otthon Lakáshitel is hozzájárult, hogy a szezonális hatások ellenére is nagyon magasan tudott maradni a kifizetett lakossági lakáskölcsönök összege.

A babaváró kölcsönnél és a személyi hitelnél ugyanis már jóval változatosabb volt a kép az MNB statisztikái szerint. Azért fogyasztási célú hitelek sem zártak rossz évet, de ahogy grafikonunkon is látható, a hitelpiac összetétele nagyon eltolódott az előző évben. Ha a 2019-es év erősebb hónapjait nézzük, jól látható, hogy akkor a hitelfelvétel nagy részét még a babaváró tette ki.

2020-ban aztán, onnantól, hogy a pandémia Magyarországon is megjelent, és korlátozások kerültek bevezetésre, a hitelfelvételi kedv drasztikusan visszaesett, és bár nyárra erősödött az érdeklődés a lakáshitelek iránt, még nem voltak kiugró eredmények. 2021-ben viszont az alacsony bázistól elrugaszkodva februártól rohamosan megnőtt a jelzáloghitelek folyósított összege.

Pörögnek a lakásvásárlások és a felújítások

A használt lakás vásárlása céljából felvett hitelek összegének növekedése már tavaly is látható volt, idén azonban soha nem látott érdeklődés mutatkozott a hiteltípus iránt. A 2020. novemberi 63,47 milliárdos összegnél tavaly 17 százalékkal többet, 74,88 milliárd forintot fizettek ki a hitelintézetek lakossági ügyfeleiknek.

A jelzáloghiteleket közben az is pörgette, hogy a lakásvásárlás mellett az építésre, bővítésre, illetve a felújításra felvett hitelek iránt is nagyon megnőtt a kereslet. Ennek hátterében valószínűleg az állami támogatások bővülése állt.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images