Te is így fűtöd a lakásod? Azonnal hívj szerelőt, ha ezt tapasztalod: rengeteg család érintett

HelloVidék 2022. január 6. 15:00
Nagyon nem örülünk neki, amikor télvíz idején azt vesszük észre, hogy hideg a radiátor. Ha szerencsénk van, egyszerű légtelenítéssel orvosolható a probléma. Ha azonban a kazánnal akad gond, bizony nem lesz olcsó a megoldás, vagyis a javítási-szerelési költségek, és jobb esetben - az alkatrészcsere.

Nagyon kellemetlen, ha valaki a tél kellős közepén tapasztalja otthon a fűtési rendszer bármilyen problémáját. De sajnos ilyenkor is előfordul, hogy valami most adja be a kulcsot, még akkor is, ha nyár végén vagy ősszel úgy gondoltuk, minden kifogástalanul működik. De mit tehetünk, és mennyibe kerül, ha azt tapasztaljuk, hogy a kazán ezerrel megy, a radiátoraink mégis hidegek maradnak, netán csöpögnek?

A kazán mellett a fűtés egyik legfontosabb eleme a radiátor, amelynek nem megfelelő állapota, hiányos karbantartása bizony komoly gondokat okozhat a működés terén.

Az egyik leggyakoribb probléma, amikor úgynevezett légzsák alakul ki a fűtőtestben, vagyis a beszorult levegő nem engedi áramolni a vizet, így pedig gyakorlatilag nincs fűtés, hiszen a meleg víz megakad vagy egy helyre korlátozódik

- tudtuk meg Iski Tamás gázszerelő szakembertől.

Ezt légtelenítéssel tudjuk megszüntetni, amihez egy légtelenítő kulcsra lesz szükségünk, de ha nincs jobb, egy csavarhúzó is megteszi. A kulcsot a radiátor légtelenítő szelepébe kell helyezni, majd pedig el kell forgatni az óra járásával ellentétes irányba. Ilyenkor kifröcsög, kifolyik valamennyi víz a rendszerből, tegyünk a radiátor alá valamilyen rongyot, ami felszívja a kifolyó vizet.

Addig fordítsuk a kulcsot a levegőztetés során, amíg nem hallunk egy sziszegő hangot. Ez után elvileg kiáramlik a levegő a rendszerből, és megindul a víz egyenletes áramlása, amit abból is láthatunk, hogy ilyenkor folyik ki a víz a csövön. A művelet előtt el kell zárni a keringetőszivattyút, aztán visszakapcsolhatjuk. A légtelenítés után ellenőrizzük a rendszer nyomását – pl. a kazánon -, és ha esetleg az előírt érték alá csökkent - ez kazánonként változó, de 1,2-2 bar között mozog - akkor „töltsünk rá” újra a rendszerre

- mondta el a szakember.

Ha nem vagyunk biztos a dolgunkban, vegyük elő a kazán használati útmutatóját, amelyben egyértelműen le van írva, milyen értékhatáron belül kell állnia a mutatónak. Amennyiben a nyomás túl alacsony, a kazán alján lévő csappal állíthatunk rajta. Ez a nyomásszabályzó szelep egyértelműen fel van tüntetve a használati útmutatóban, de ha nem vagyunk teljesen biztosak magunkban, ne tekergessük, hívjunk szerelőt, aki megmutatja, melyik szeleppel tudjuk mi magunk is állítani a nyomást. A csapot csak arra az időre nyissuk ki, amíg a nyomás a megfelelő tartományba lép, ezt követően zárjuk el teljesen!

De előfordul, hogy hiába légtelenítünk, és áll a kazán nyomásjelzője a megfelelő mutatón, a radiátorunk néhány nap után újra feladja, és csak egyes részein fűt, vagy teljesen hideg marad, pedig halljuk, ahogy a kazán dolgozik.

Ilyen esetben minimum a szelepek átállítására, esetleg cseréjére van szükség - ha például azt tapasztaltuk, hogy a légtelenítés során nem jött levegő a készülékből.

Ha ez utóbbi helyzet áll elő, inkább bízzuk szakemberre az okok feltárását, hisz előfordulhat az is, hogy a kazánszeleppel van gond, ott folyik el a víz, de súlyosabb is lehet a gond, amit egy laikus nem tud megállapítani. Ha a kazánszelep okozza a gondot, ott már komolyabb beavatkozásra lehet szükség. Amennyiben a kazán biztonsági szelepe csöpög, a következő okok állhatnak a háttérben:

  • a kazánvédő szelep vízkövesedése
  • telement rozsdával, vízhálózat szennyeződéseivel a szelep
  • elöregedett a tömítése
  • meggyengült a benne lévő rugó.

Alapvetően két probléma szokott fellépni, ha hosszabb ideig nem fűtenek valahol. A FŐTÁV a számlához mellékelt havi hírlevelében a nyári időszak előtt rendszeresen felhívja a lakók figyelmét arra, hogy a radiátorok termoszelepét a fűtési időszak végével ki kell tekerni a maximumra. Ennek egyik oka a már említett fűtésindításkori légtelenítés elősegítése, a másik, hogy a szelep, ha sokáig zárt állapotban van, könnyen letapadhat, és így nem szabályoz. A letapadáson a szelep szétcsavarása és az óvatos ütögetés általában segít

- mondta el a Főtáv Zrt. munkatársa a Pénzcentrumnak.

Ha tehát például egy korábban észlelt műszaki probléma az odázás miatt nem lett orvosolva, akkor a tulajdonos által vágyott gyors beavatkozás nem mindig jön létre mostanság. Ez persze nem minden esetben van így, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos előfordulnak ilyen esetek

- emelte ki Verstis Tamás, az MGVE (Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete) vezetője a Pénzcentrumnak korábban. A szakember ezen felül arról is beszélt, hogy a készlethiányokon túl a munkaerőhiány is óriási problémája a szektornak. Jó és megbízható szerelő ugyanis kevés van, közülük ráadásul sokan több mint egy évre le vannak kötve. És akik nem, azoknál is több hónapos előjegyzések lehetnek. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy nagyon gyors, akut probléma javítása egyszerűen az időzavar miatt nem vitelezhető ki azonnal.

Az MGVE vezetője azt is kiemelte, hogy legtöbbször nem is magával a szerelési munkálatokkal van a baj, hanem azzal, hogy azok jogilag minden tekintetben megfelelően legyenek elvégezve. Rengeteg információ van ugyanis, amivel a tulajdonosnak, de még a gázszerelőnek is tisztában kell lennie ahhoz, hogy szakszerű és törvényes munka keretében történjenek a javítások, kazáncserék.

Mennyi az annyi, ha a kazánról van szó?

A szakember szerint a gépészetben szerinte pont az a fantasztikus, hogy nincs két egyforma rendszer, ezért előre, látatlanba szinte lehetetlen megmondani, hogy egy-egy kisebb-nagyobb átalakítás mennyibe kerül. Már csak azért sem lehetséges ez, mert ha beüt a legrosszabb, azaz cserélni kell a kazánt, akkor egyáltalán nem biztos, hogy elég csak a kazánt cserélni, gyakran annak rengeteg perifériáját is érinti a csere, ami igencsak megdobhatja az amúgy sem alacsony árakat.

Ám ez még csak a készülékek ára, ha hozzáveszünk például egy kb. 90 négyzetméteres lakóháznak mondjuk a 8-10 méteres kéményét, amit át kell alakítanunk az új kazánhoz, akkor anyagostul, munkadíjjal, esetleges kőművesmunkákkal még 200-250 ezer forintot rá kell számolni a vállalásra. Mindezzel együtt már látható, hogy egy teljes cseremunkálat

Versits Tamás szerint ökölszabály a szakmában az, hogy minél elhanyagoltabb egy készülék, annál magasabbra rúgnak majd a javítási, cserélési költségek. Arról nem is beszélve, hogy ha jó munkát akar az ember, akkor csak és kizárólag megfelelő minősítésű, szakképesített szerelővel tudja ezeket megcsináltatni. Másképp ugyanis nem él a garancia (szavatosság) a készülékre. Úgyhogy a szakértő egyértelműen figyelmezteti a lakosságot, hogy egy több százezer forintos gépet nem éri meg valamilyen buhera keretében szereltetni, mert akkor könnyen ugorhat a három éves jótállás.

Címlapkép: Getty Images