Súlyos árat fizetnek érte: az utolsó pillanatban talált gázkereskedőt a 130 ezer fős város

HelloVidék 2022. január 7. 16:30
Péntek reggel hét órakor, rendkívüli közgyűlésen döntött úgy a győri képviselő-testület, engedélyezi cégének, a Győr-Szolnak, hogy egy új gázkereskedővel szerződést kössön – még úgy is, hogy a most ajánlott éves ár három milliárd forinttal magasabb, mint a korábbi volt.

Az önkormányzati cégnek nem sok választási lehetősége volt, miután az addigi gázkereskedő, a Global NRG Zrt. 2021. december 1-jével felmondta velük a szerződést: vagy talál egy új partnert, vagy kénytelen az államra bízni a feladatot, ezzel azonban a távhőcégét is elveszíti - számolt be róla a Telex.

Az első, sikertelen fordulóban egyetlen ajánlatot kapott a Győr-Szol, ami 7,5 milliárd forinttal volt magasabb a korábbinál. Majd a második körben már három ajánlat érkezett.Ezek mindegyike szintén milliárdokkal magasabb éves összeget jelentett, mint az eredeti szerződés. A péntek reggel elfogadott ajánlat hárommilliárd forinttal többe kerül ugyan a városnak, de a gázkereskedő nem kér pénzügyi biztosítékot is, előrefizetést, tíznapos periódusokban viszont igen.

Dézsi Csaba András polgármester bejelentette, hogy Győr is pályázni fog kárának kompenzálására – azt a 35 milliárdos alapot célozza meg, amelyet erre nyitott az állam az önkormányzatok számára. A közgyűlésen még kiderült, hogy a volt kereskedővel folyamatos fizetési felszólításban van a Győr-Szol, merthogy mindketten követelik egymástól a káruk enyhítését.

Címlapkép: Getty Images