Mit tehetünk a drágulás ellen? Itt a szakemberek titkos kamatrögzítő hiteltrükkje

Pénzcentrum 2022. február 15. 08:30
Az új hitelek kamata folyamatosan emelkedik, ezzel egyre nehezebb helyzetbe hozva a hiteligénylés előtt állókat. Ráadásul a kamatemelési folyamatnak még koránt sincs vége. De mit tehetnek az érdeklődők a drágulás ellen? Megelőzhető a bankok további kamatemelése?

Az elmúlt hónapok a hitelkamatok emelkedéséről szóltak: a lakáskölcsönök kamata több lépésben emelkedett nyár vége óta. A magas infláció miatt az irányadó kamatokat a jegybank várhatóan tovább fogja emelni, vagyis az új hitelek is tovább fognak drágulni az elkövetkező időszakban. De mit tehetnek az adósok a kamatemelés elkerülése érdekében? Esetleg kínálnak valami olyan lehetőséget a bankok, ami ténylegesen védelmet nyújthat a drágulással szemben? - Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Pénzcentrum.

Akár hónapok is eltelhetnek addig, amíg az ember megtalálja az ideális ingatlant, ezen időszak alatt pedig a lakáshitelek kamata az elmúlt időszak tapasztalatai alapján jelentősen megemelkedhet - figyelmezetetett a Pénzcentrum. Az érdeklődők azonban már előzetesen fel tudják venni a kapcsolatot a bankokkal, egyes pénzintézetek pedig teljeskörű előzetes hitelbírálatot is el tudnak végezni.

Ez azt jelenti, hogy az igénylő benyújtja a teljes dokumentációt a pénzintézet felé – természetesen az ingatlanhoz kapcsolódó dokumentumokat nem, hiszen a lakás még nincsen meg -, a bank pedig meghatározza a jövedelem alapján felvehető hitel összegét. Ilyen teljeskörű előzetes vizsgálatot jelenleg 3 hitelintézet végez

- árulta el a Pénzcentrumnak a Bankmonitor. Ezek a következők:

Az ERSTE Bank esetében az előminősítés alapján kiállított igazolás 4 hónapig érvényes. Ezen időszak alatt a bank az előzetes bírálatkor érvényes kamatokat tartja. Az előminősítésért 20 ezer forintot kér el a bank, melyet azonban a kölcsönösszeg tényleges folyósításakor visszaad az ügyfélnek.

A Budapest Banknál is létezik előbírálat, melynek eredménye 90 napig érvényes. Az ügyfél az előminősítéskor érvényes kamatokkal köthet a végleges jóváhagyást követően szerződést. A kamatot nem tartja a bank abban az esetben, ha a teljes – ingatlanhoz kapcsolódó dokumentumokat is tartalmazó – kérelem befogadásáig a hitelkamatok 0,75 százalékpontnál nagyobb mértékben emelkedtek.

A K&H Banknál is létezik speciális esetekben előzetes hitelminősitéshez, melyhez be kell nyújtani az érdeklődő jövedelmi helyzetét alátámasztó dokumentumokat. A bank az előminősítéskor érvényes kamatokat legfeljebb 30 napig tartja.

Vagyis már ingatlankeresés előtt megtudhatják az érdeklődők, hogy mekkora hitelösszegre lehet elég a jövedelmük. Ráadásul egyes bankoknál a pénzintézet előminősítésével a kamatokat is rögzíteni lehet 3-4 hónapra, vagyis ezáltal kivédhető a bankok későbbi kamatemelése. Fontos azonban, hogy a teljes dokumentáció benyújtásakor minden paraméternek meg kell egyeznie az előminősítéskor érvényessel. (Például nem változhatnak az adóstársak, az igénylő nem módosíthat a futamidőn, hitelösszegen, kamatperióduson…)

A Bankmonitor szakértői szerint nagyon is lényeges lehet ez a kamatrögzítés, elég csak azt megvizsgálni, hogy az elmúlt négy hónapban hogyan alakultak a hitelkamatok. Bizony, a legolcsóbb kölcsönök THM-értéke 4 hónap alatt 1,47 százalékpontot emelkedett a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátora alapján.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images