Érik a soron kívüli nyugdíjemelés: annyira elszállt az infláció, hogy muszáj lépni?

Pénzcentrum 2022. március 10. 08:30
2022. januárban 5 százalékos emelést hajtottak végre a magyar nyugdíjakon, amely már így is magasabb volt, min a költségvetési törvényben eredetileg szereplő 3 százalék. Erre a magas infláció miatt volt szükség, hiszen főként ősztől jelentősen emelkedtek az árak. Bár a szakértők is azt várták, hogy 2022-ben elkezdődhet a mérséklődés, előbb a decemberi 7,4 százalékról januárban már 7,9 százalékra szökött az éves infláció, múlt hónapban pedig elérte a 8,3 százalékot. Olyan mértékű drágulás ment tehát végbe, amire szinte nincsenek szavak, mindeközben pedig február végén kitört Ukrajnában a háború. Az elemzők tartós inflációra, további rekordáremelésre számítanak a következő hónapokban. Elkerülhetetlennek tűnik tehát a nyugdíjak korrekciója az inflációhoz.

Múlt hónapban úgy vélték az elemzők, hogy 2022-ben az áremelkedések üteme az idő előrehaladtával ugyan csökken, de az éves átlagos pénzromlás így is legalább 6 százalékos lesz. Ekkor azonban még nem lehetett tudni, hogy az orosz-ukrán konfliktus háborúvá fajul - írta a Pénzcentrum. Az elemzők jelenlegi prognózisa szerint 2022-ben az egész éves infláció 7,5-8 százalékos is lehet.

a háborús helyzet pedig még kiszámíthatatlanabbá teszi az infláció alakulását. Mindez azért fontos a nyugdíjak szempontjából, mert annak inflációkövetőnek kell lennie, viszont nagyon úgy tűnik, hogy az év eleji 5 százalékos emelés nem fogja fedezni az idei árdrágulást. A magyar nyugdíjakat a törvény szerint évente legalább az infláció mértékével emelni kell. Ez elvileg év elején meg is történt, viszont azóta az árak teljesen elszabadultak. Mi lesz így?

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images