Globális élelmiszerválság fenyeget: ezzel számolhatunk, ha elhúzódik a háború

HelloVidék/MTI 2022. március 14. 12:30
Globális élelmiszerválsággal kell számolni az ukrajnai harcok elhúzódása esetén - figyelmeztetett hétfőn Andrej Melnyicsenko orosz szénmilliárdos, a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

Tragikus, ami Ukrajnában történik, azonnal békére van szükség

- fogalmazott az anyai ágon ukrán származású milliárdos, kiemelve: orosz állampolgárként, fehérorosz születésűként és "vér szerinti ukránként" rendkívüli fájdalmat okoz neki, hogy testvéri népek egymás ellen fordultak.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt így is megtépázott ellátóláncra a háború újabb terheket ró, és emiatt a kevésbé fejlett országokban élelmiszerhiány alakulhat ki.

Ukrajna orosz inváziója után Melnyicsenko is felkerült az Európai Unió szankciós listájára, ennek keretében a hét végén az olasz hatóságok lefoglalták a milliárdos Triesztben horgonyzó szuperjachtját is.

Az EuroChem Group műtrágyagyártó cég és a SUEK szénvállalat tulajdonosa a Forbes magazin szerint Oroszország hetedik leggazdagabb embere.

Ukrajna orosz inváziójának kezdete óta több orosz milliárdos emelte fel a szavát a harcok ellen, köztük Mihail Fridman, az Alfa-Bank társtulajdonosa, aki a LetterOne befektetési cég munkatársainak írt levelében kijelentette, mind az ukrán, mind az orosz néphez erősen kötődik, és a konfliktust mindkettő számára tragédiának tartja.

Címlapkép: Getty Images