Érik a magyar tejkrízis: mi lesz az árstoppal, újabb törvénymódosítás jöhet?

Bódogh Gabriella 2022. április 26. 06:17
Hazánkban egyre komolyabb problémát jelent az infláció, azaz az elszálló árak. Az elmúlt évekre jellemző költségnövekedés nagyon megnehezíti az ágazatban dolgozók helyzetét, viszont nemhogy javulna a folyamat, hanem inkább további romlást jelez előre. Megfigyelhető, hogy az alaptermékek közül a tejtermékek árai drasztikusan emelkedtek az elmúlt hónapokban. A kormány hatósági árstopot vezetett be a 2,8%-os tejre vonatkozóan, azonban úgy tűnik ez sem lesz elegendő megoldás. Hosszabb távon törvénymódosításokra van szükség a súlyosbodás megakadályozására, másképp a tejtermelők nem jutnak elég jövedelemhez, amelyből fenntartsák a gazdaságot és a tej előállításához szükséges fejlesztéseket sem tudják finanszírozni. A tejtermelők helyzetéről, kilátásairól és lehetséges megoldásokról Harcz Zoltánt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatóját kerestük fel.

HelloVidék: Mi jelenti a tejágazat számára a legnagyobb problémákat?

Harcz Zoltán: A tejtermelők számára mind az erősödő infláció, mind az input költségek - különösen a takarmányozás - drasztikus növekedése igen súlyos kihívást jelent. De nem csak a termelőknek, a feldolgozóiparnak is példa nélküli költségnövekedéssel kellett az elmúlt évben és kell ma is szembenéznie működése fenntartása érdekében. Drasztikusan emelkedtek a gáz, a villamos energia, a logisztika és a disztribúciós költségek, és soha nem látott magasságokba tört a csomagoló anyag az egyéb input anyagok ára.

A járványhelyzet milyen hatással volt az ágazatra?

A koronavírus járvány európai kirobbanása óta a hazai tejpiac végig stabil maradt. Az idényhatások és a koronavírus okozta gazdasági és társadalmi problémák ellenére a tejtermelés, a tejfeldolgozás és a késztermék értékesítés egyaránt működött. Habár a járvány kirobbanásának legelején kisebb-nagyobb feszültséget tapasztaltunk a nyerstej és tejtermékek exportra történő, valamint a csomagolóanyagok és egyéb inputanyagok Magyarországra történő szállítása kapcsán, az árumozgást végül sikerült biztosítani. Az iskolatej és a vendéglátás számára termelő feldolgozók piacvesztése is okozott zavarokat, azonban nagy eredmény, hogy mindig volt megfelelő mennyiségű és minőségű tej és tejtermék a boltokban, mindez úgy, hogy egy liter tejet sem kellett kiönteni.

Kaptak-e visszajelzést vásárlói szokások változásáról?

A tejiparnak a folyamatosan változó fogyasztói igényeknek nap mint nap meg kell felelnie. A tej és tejtermékek piaca az új termékek számát tekintve világviszonylatban egyike a leginnovatívabb ágazatoknak, és egyre növekszik. Elég arra gondolni, hogy csak a 10-20 évvel korábbiakhoz képest is mára már szinte minden termékkategóriában, legyen az tej, tejföl, vaj, desszert vagy sajt, megtalálhatóak a magas minőségű laktózmentes termékek, amelyeket a laktózérzékenységgel küzdők is bátran fogyaszthatnak anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük a termékek ízében, állagában, felhasználhatóságában a „normál” tejtermékekhez képest.

Mennyire befolyásolja a takarmány árának emelkedése a tej árát?

Amikor a takarmányköltség a tej önköltségének átlagosan több mint felét adja, igen kedvezőtlen, hogy a takarmányárak történelmi magasságokban vannak.

Miért ugrott meg a nyerstej ára közel 20 százalékkal a tavalyi évhez képest?

Az áremelkedést általános önköltség növekedés indokolja. Azt is látni kell, hogy ha a környező országokban felmegy a nyerstej ára, akkor idehaza is igazodni kell a nemzetközi árakhoz (ha a hazai tejtermelők nem kapják meg a költségeiket fedező tejárat, akkor a külpiac könnyen felvásárolhatja a tejünket és nem marad itthon megfelelő mennyiségű nyerstej).

Milyen hazai és uniós támogatásban részesülnek a gazdák?

Több jogcímen juthatnak támogatáshoz a tejtermelők. Ezek közül legfontosabb a termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatása, valamint a történelmi bázison fizetett átmeneti nemzeti tejtámogatás, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az állatjóléti programot, illetve az állattartó telepekre vonatkozó beruházási támogatásokat sem.

Meddig emelkedhet drasztikus mértékben a tejtermékek ára?

A költségnövekedésből egyértelműen következik az áremelés, főleg akkor, ha a hatékonyság már nem növelhető tovább egy telepen vagy üzemen belül. Amikor egy gazdálkodó nem tud tovább takarékoskodni, akkor a költségnövekedést részben vagy egészben átterheli a tejfeldolgozóra, aki - miután szintén hasonló gondokkal küzd - kénytelen a fogyasztókra terhelni saját költségnövekedését. Természetesen – ha a szabadpiac alapelvei működnek - akkor egy ponton a magas fogyasztói árak hatására csökkenni fog az eladott tejtermékek mennyisége. Magyarország az Unió tejtermelésének csupán 1-1,5%-át adja, így az, hogy például meddig tart egy áremelési periódus, nagyban függ az európai piaci kereslet-kínálati helyzettől is.

Mi jelenthet hosszú távon megoldást a helyzetre?

A háború gyors befejezése esetén abban kell reménykednünk, hogy a politikai/gazdasági következmények is enyhülnek majd, ráadásul belátható időn belül. Legfontosabb az lenne, ha a mostani bizonytalanság helyett kiszámíthatóbbak lennének a gazdasági folyamatok, vagy legalább tervezhető lenne az inputköltségek alakulása.

Címlapkép: Getty Images