Brutális következménye lehet az éghajlatváltozásnak: ha ez így megy tovább, ezektől az ételektől elbúcsúzhatunk

HelloVidék 2022. május 6. 17:07
Az éghajlatváltozás okozta megemelkedett légköri hőmérséklet befolyásolja a mezőgazdasági termelést és az olyan nagy keresletű élelmiszerek kínálatát, mint a kávé, csokoládé, méz, avokádó, bor és a banán. Jelenleg ezek az élelmiszerek a közeljövőben a kihalás veszélyének vannak kitéve. Ha az éghajlatváltozás tovább folytatódik, akkor valószínűleg ezek élelmiszerek nagyon gyorsan eltűnhetnek a boltok kínálatából.

Az éghajlatváltozás fokozódó hatásai számos, napi rendszerességgel fogyasztott élelmiszerünk termelését befolyásolják. Az éghajlatváltozás számos módon érinti a környezetünket, kezdve a felcserélődött évszakoktól, az időjárásváltozáson, az óceánok szintjének emelkedésén át egészen a bizonyos állatok és növényfajok kihalásáig.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete ( IPCC ) kiadott egy jelentést, amely szerint a világ szárazföldi és vízkészleteit az éghajlatváltozás miatt kihalás fenyegeti. Más szóval, nem tudnak lépést tartani a jelenlegi termelési ütemekkel. A világ növénytermesztésére használt termőtalaj százszor gyorsabban tűnik el, mint amennyire szüksége van annak feltöltéséhez. Az ilyen talajeróziók növelik a termésveszteséget, tovább befolyásolva bizonyos termények, zöldség és gyümölcsfajták kihalását.

Milyen ételekről mondhatunk le hamarosan?

1. Kávé

A kávé az egyik legtöbbet fogyasztott ital a világon. A hatalmas koffeinfogyasztás miatt naponta több mint 400 millió elhasznált műanyag pohár keletkezik, amely szemétté válik. A koronavírus-járvány a kávéfogyasztást is megnövelte, jelenleg ez az első számú folyadékfogyasztás a háztartásokban. A fokozódó klímaváltozás más élelmiszerekhez hasonlóan hatással van a kávébabtermesztésre is. Ahogy az éghajlat folyamatosan változik és a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, a rovarpopulációk növekedni fognak. Ezek a rovarok pusztítani kezdik a kávébabot, ami tovább veszélyezteti a szemes kávé termelését.

2. Csokoládé

A csokoládé, egy olyan édesség, amelyet világszerte mindenki élvez. Viszont ezt a terméket is közvetlenül érintette az éghajlatváltozás. A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szerint a tudósok úgy vélik, hogy a kakaófák 2050-re kihalhatnak. Ghána és Elefántcsontpart, mint a világ legnagyobb csokoládébeszállítója, amely a teljes globális termelés több mint 70%-át adja, 2030-ra drasztikusan csökkenti a kakaótermesztést. A tudósok úgy vélik, hogy a következő 40 évben Ghánában és Elefántcsontparton a hőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedik majd meg, ami túlságosan meleg és száraz éghajlatot teremt a kakaótermesztéshez. A nagy csokoládéhiány már elkezdődött, a szállítók átlagosan 25%-kal emelik az árakat.

3. Avokado

Az elmúlt évtizedben az avokádó népszerűsége nagyon megnőtt. Bár a kereslet statikusan növekszik, az éghajlatváltozás nehezebbé tette az avokádó termelését. A növekvő hőhullámok és aszályok miatt a tudósok úgy vélik, hogy a gyümölcs 2050-re kihal.

4. Eper

A tápanyagban és vitaminokban gazdag eper szintén kipusztulhat a környezeti változások miatt. Az epernek három különböző virágzási időszaka van: tavasszal, nyáron és ősszel. Az elmúlt évtizedek magas hőmérséklete késleltette a szamóca virágzását – sűrítette a termelést és gyümölcshiányt eredményezett. A tudósok úgy vélik, hogy a kései termések folytatódni fognak, mivel a globális hőmérséklet folyamatosan emelkedik.

5. Banán

A banán, egy másik ízletes és népszerű gyümölcs, amit a világ 120 trópusi országában termesztenek. A legtöbb Dél-Amerikából, Ázsiából és Afrikából származik. Ahogy az éghajlatváltozás miatt a hőmérséklet emelkedik bolygónkon, az olyan országokban, mint Ecuador és Honduras, a növénytermesztés felfutása tapasztalható. A banántermesztésben vezető országokban, például Indiában, Elefántcsontparton és Brazíliában azonban csökkent a terméshozam. Az elmúlt években a banántermést a Panama és a Black Sigatoka betegség fenyegette , amely gomba a növény elpusztulását okozza a kiszáradás miatt. Az éghajlatváltozás felgyorsíthatja az olyan növényi betegségek kockázatát, mint a Sigatoka, mivel ezek meleg hőmérsékleten jól fejlődnek. Bár a betegség nem pusztíthatja el a teljes banánpopulációt, drasztikusan érinti a vele küzdő országokat, és hatással lesz a globális banánkínálatra.

Címlapkép: Getty Images