Ennyit kaszálhat egy diákmunkás idén nyáron a VOLT fesztiválon, Szigeten, Efotton

Pénzcentrum 2022. május 19. 08:35
Két év kihagyás után újra teljes fesztivál-szezont tartanak Magyarországon. Ez pedig azt jelenti, hogy a klasszikus nyári munkahelyek mellett a diákok a fesztiválos pozíciókért is bejelentkeznek, legyen szó pultozásról, pénztároskodásról vagy karszalagozásról. A diákok pedig, ha beüt a nyár, két kézzel kapkodnak az elérhető állásajánlatok után.

A Pénzcentrum a legnagyobb hazai fesztiválszervezők, illetve iskolaszövetkezet, munkaerőközvetítő segítségével járta körbe, mennyit lehet keresni az EFOTT-on vagy éppen a SZIGET fesztiválon. Megtudtuk, hogy az órabérek általában 1300-1700 forint között mozognak, sátorhely és a koncertekre belépő is jár a diákmunkásoknak. A jelentkezési dömping mostanában kezdődik, és július közepéig ér a A diákok pedig, ha beüt a nyár két kézzel kapkodnak az elérhető állásajánlatok után.

Ezt pedig a legfrissebb adatok is alátámasztják:

évek óta azt tapasztaljuk, hogy a nyári időszak végéig közel háromszorosára duzzad a nálunk munkát keresők száma

– közölte a Pénzcentrummal a Meló-Diák. A munkaközvetítő azt is elárulta lapnak, hogy a diákmunka évtizedek óta megoldás a szezonális munkaerőhiányra is, és ezt a lehetőséget minden nyáron egyre több cég választja. Éppen ezért van az, hogy a tanulók a lángossütőtől, a fesztiválokon át, az elegáns szállodáig sokféle turisztikai munkahelyen megállják a helyüket.

A Melo-Diák azt is közölte, hogy a fiatalok erőteljesebb érdeklődése különböző munkák iránt májusban kezdődik, és hétről hétre nő a hozzájuk beiratkozó diákok száma, ami július közepére éri el a csúcspontját.

De mennyit kereshetnek a diákok a legnagyobb magyar nyári fesztiválokon?

A Pénzcentrum több nagy fesztiválszervezőt is megkeresett annak érdekében, hogy kiderüljön, átlagosan mekkora bérekre számíthat egy fiatal, ha fesztiválos diákmunkára adná a fejét. Az EFOTT arról tájékoztatta a lapot, mivel az övék kifejezetten az egyetemisták fesztiválja, így igyekeznek minél több fiatalnak nyári munkalehetőséget adni, így több mint 200 diákmunkást szoktak alkalmazni. Az órabér munkakörönként eltérő, de bruttó 1400 - 1700 forint között mozog.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images