Rendkívüli! Orbán Viktor bejelentette: keményen megsarcolják az élelmiszerláncokat, bankokat, biztosítókat

Pénzcentrum 2022. május 25. 18:40
Megadóztatják a nagyvállalatok extraprofitját, amelyet a rezsivédelmi és honvédelmi alapba kell befizetni - közölte Orbán Viktor a Facebookon.

Orbán Viktor ma délutáni bejelentésében elmondta, hogy a háború elhúzhódása és a brüsszeli szankciós politika stagnálása miatt hatalmas áremelkedésekre lehet számítani a továbbiakban is. Mindeközben az emelkedő kamatok és árak révén a miniszterelnök szerint a bankok és a multik egyre nagyobb haszonra tesznek szert.

A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot egyaránt, aminek a segítségével továbbra is fent tudja tartani a rezsicsökkentést, aminek segítségével az energiaárak növekedését nem a lakosságnak kell megfizetnie.

Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk egy részét ebbe a két alapba fizessék be

– mondta el a miniszterelnök. Ezek az intézkedések a bejelentés szerint két évre, 2022-23-ra vonatkoznak. További részleteket a holnapi kormányinfón árulnak el, tette hozzá.

Kiemelt kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán, MTI/MTVA

Címlapkép: Getty Images