Érik a nagy cukorkrízis: nem lesz elég cukor idén a balatoni fagyihoz és palacsintához?

HelloVidék 2022. május 27. 10:30
A balatoni szezonkezdés is befolyásolja a megnövekedett, cukor iránti keresletet: nyitnak a tóparti cukrászdák és kávézók, jobban fogy a cukor. Ezzel együtt a kaposvári cukormanufaktúra is érzi a forgalom-növekedést. Júniusban várhatóan tizenöt százalékkal több cukrot adnak el a belföldi piacon, mint májusban.

Ahogy elkezdődik a balatoni strandszezon, úgy egyre több palacsintázó és kávézó nyílik meg, szükség van a folyamatos ellátásra. A nyári turisztikai főidényben jelentősen megugrik a kereslet, a kristály- és porcukron kívül egyre több fahéjas szórócukrot is rendelnek

- mondta Csajághy Gábor, az I. Magyar Cukor Manufaktúra értékesítési és logisztikai igazgatója a likebalaton.hu-nak.

A közelgő befőzési szezon is élénkíti a forgalmat

A közelgő befőzési szezon is élénkíti a forgalmat, melyre évről évre biztosan lehet alapozni. A növekedés egyértelműen látszik, a cég az idén májusig közel húsz százalékkal több kristálycukrot értékesített, mint tavaly ilyenkor.

Majdnem valamennyi kereskedelmi társaságnak szállítunk, stabilan ez adja a forgalom meghatározó részét. Az eladott áru zöme az egykilós kristálycukor, s az értékesítési listán nagyon népszerű a por- és kockacukor, illetve a nád- és vaníliás cukron kívül a cukorhelyettesítő édesítőszer (xilit, eritrit) is

- emelte ki Csajághy Gábor.

A legtöbb boltban fejenként két kiló kristálycukrot vehetnek a vásárlók

A vásárlóink a befőzési szezonban igyekeznek több cukrot beszerezni. Az elmúlt félévben nálunk is nőtt az eladás, csaknem huszonöt százalékkal emelkedett a kereslet, mint azelőtt

- mondta Kerekes András, az egyik kaposvári ABC tulajdonosa.

A kereskedő szerint a korlátozást a betérők többsége megérti, elfogadja. A kisvállalkozás az egyik nagy belföldi kereskedelmi lánctól rendeli a cukrot, havonta több mint négyszáz kilót kérnek.

Címlapkép: Getty Images