Ennek sok család nem fog örülni: mutatjuk, mennyivel drágul az iskolai étkezés

Világgazdaság 2022. június 14. 10:31
Már ősztől szükség lehet áremelésre a köznevelésben részt vevő intézmények ebédlőiben, mert a csökkentett árak már nem tarthatók tovább. Nem kizárólag a háború felelős ezért, és az önkormányzatok is mindent megtettek, hogy erre ne kerüljön sor, de az elszálló árak már ezt a szegmenst is érinteni fogják.

Az eddigi 800-900 forint helyett körülbelül egy százassal kerül majd többe egy gyermek napi ebédje a közoktatásban ősztől - írta a Világgazdaság a a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének közlése alapján. Sáfár Ferenc, a szervezet elnöke kifejtette: nem lehet tovább tartani az eddigi árakat, mert már olyan beszállító cég is volt, amely ugyan drágábban tudta előállítani az ebédet, de nem emelhetett az árain, így veszteségessé vált.

A szülők így nagyjából négy-ötszáz forintot fizetnek majd a gyermekük napi ebédjéért, ugyanis teljes árat szinte senki nem fizetett. Sok helyen az önkormányzatok a szerződések alapján vállalták a diákok étkezésének árát felalágg felerészben.

A jövővel kapcsolatban Sáfár Ferenc sem tudott biztatót mondani: mint mondta, aggasztóak a folyamatosan emelkedő gabonaárak is, így benne van a pakliban, hogy talán nem is olyan sokára majd újra emelni kell a menzák árain.

Címlapkép: Getty Images