Az idei szárazság ennek is betett: mi lesz így ezzel a magyar szupernövénnyel?

Agrárszektor 2022. június 16. 09:00
Felemás képet mutat a facéliatermesztés Magyarországon. Noha a mézontófű néven is ismert szupernövény vetésterülete nőni látszik, az idei száraz, csapadékmentes időjárás rajta hagyta a nyomát az állományokon, ráadásul több helyütt komoly problémákat okoz a gyomosodás is. Ez viszont azzal jár, hogy a legtöbb helyen az állományok a vegyes és a tűrhető állapotban vannak, ami a terméshozamot is negatívan befolyásolja. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák, noha a tavalyihoz képest nagyobb területen vetettek facéliát, nem túl derűlátóak az idei hozamokat és az értékesítési árakat illetően.

A Győr-Moson-Sopron megyei termesztő, Schmatovich Mátyás régi motorosnak számít facéliatermesztésben, hiszen több mint 10 éve már, hogy foglalkozik a mézontófűvel. A bezenyei szakember elárulta az Agrárszektornak, hogy a tavalyi 17 hektárhoz képest idén nagyobb területen, mintegy 25 hektáron vetett facéliát, de az állományok nem festenek túl bíztató képet, inkább tűrhető állapotban vannak. A térségben nagy volt a szárazság, és amikor a növény fejlődéséhez kellett volna, akkor sem volt eső, így a mézontófű nem fejlődött megfelelően.

Schmatovich Mátyás a kérdésére elmondta, hogy növényvédelmi szempontból idén még szerencsésnek mondhatják magukat, mivel az állományokban nem tapasztaltak gyomosodást, így nem kellett növényvédő szerekhez nyúlni a termesztés során. A szakember idén is Mosonmagyaróvárra, vetőmagnak adja el a facéliát, de a hozamokat illetően már nem volt olyan optimista, mint egy éve: az akkori hektáronkénti 4-5 mázsa helyett idén inkább abban bízik, hogy az állományok adni fognak 2-3 mázsát hektáronként. Az árakat illetően Schmatovich Mátyás elmondta, hogy - szemben a 2020-as 90 ezer forint/mázsás és a 2021-es 85 ezer forint/mázsás árakkal - idén olyan 80 ezer forint/mázsa árra számít, amivel még megéri a termesztés. A méhészetet és a facélia mézelő vonatkozását illeti, a bezenyei gazda elmondta, hogy ők továbbra sem foglalkoznak méhészettel, egy Zala megyei kolléga jelezte, hogy kijönne az állományokra, ám ez végül elmaradt idén.

A cikk folytatása az Agrárszekoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images