Komoly válság fenyeget: ha ez megtörténik, semmi jóra nem számítanak az építőiparban

HelloVidék 2022. június 16. 19:00
Az építőipari szakemberek több mint kétharmada, 79 százaléka tartja jónak a katás adózást. Megszűnése esetén bedőlő vállalkozásoktól, növekvő feketemunkától és áremelkedéstől félnek, ezért többségük szerint inkább módosítani kellene. Mindössze a szakemberek 8 százaléka szüntetné meg ezt az adónemet, állapítja meg a Mapei Kft. gyorsfelmérése.

A szakemberek 80 százaléka hallott a kormány tervéről, hogy szeretnének szigorítani a kata jelenlegi formáján. Mindössze 28 százalék ért ezzel egyet, míg 56 százalékuk ellenzi a szigorítást.

A megszüntetés, vagy túlzott szigorítás esetén 37 százalék véli úgy, hogy megnőne a feketemunka mértéke, megszűnnének vállalkozások 24 százalék szerint, 8 százalék szerint áremelkedéshez vezetne.

A kérdésre, hogy mit kellene tennie a Kormánynak a katával, 46 százalék válaszolta, hogy meg kellene emelni a kata jelenlegi 12 milliós bevételi határát, valamint a 3 milliós korlátot. A szakemberek egyharmada szerint azonban nem kellene semmit tenni a katával, míg 8 százalékuk azon a véleményen van, hogy meg kellene szüntetni. A válaszadók 11 százaléka véli úgy, hogy meg kellene emelni a tételes adó összegét.

A katás adózás legnagyobb hátrányának döntően a nyugdíjra mért kedvezőtlen hatását tartják az építőipari szakemberek, 36 százalékuk tart ettől. A 3 milliós korlátot és 12 milliós bevételi határt 16 százalék tartja hátránynak, míg további 9 százalék a kevés pályázati lehetőséget, valamint a költségek elszámolásának hiányát.

Nem hittük, hogy ennyire elterjedt és népszerű a katás adózás a szakemberek között

- adott hangot meglepetésének Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője. Hozzátette: jobban belegondolva, kezdő vagy egyedül, esetleg alvállalkozóként vagy akár mellékállásban dolgozó szakembereknek ez egy kiváló lehetőség, ami nagyban hozzájárult az ágazat kifehérítéséhez. Ezért a szakember bízik abban, hogy a maihoz hasonló, kedvező formában megmarad ez a népszerű és sikeres vállalkozási forma.

Címlapkép: Getty Images