Íme a titok, amit kevés magyar tud: így tartozhatunk a leggazdagabb idősek közé

Pénzcentrum 2022. június 29. 08:30
A Magyar Államkincstár adatai alapján 181 000 forintra becsülhető a 2021-ben megállapított új nyugdíjak mediánja. A leggazdagabb idősek viszont ennél 100 000 forinttal többet kapnak havonta. Ezt a különbséget a legkönnyebben egy megtakarítással lehetséges ledolgozni: most kiszámoltuk, mennyit kell félretenni ahhoz, hogy a leggazdagabb nyugdíjasok közé tartozzunk.

Napvilágot láttak a 2021-ben megállapított új nyugdíjak átfogó statisztikái: a Magyar Államkincstár adataiból beszédes információk derülnek ki a friss nyugdíjasok anyagi helyzetéről. Erről már számos cikkünkben beszámoltunk, legutóbb például arról írtunk, hogy majdnem kilencszeresére emelkedett öt év alatt a félmillió forint feletti új nyugdíjak száma, de a legtöbben még mindig 100 és 150 ezer forint közötti ellátással kezdik meg nyugdíjas éveiket - írta a Pénzcentrum.

A Magyar Államkincstár az utóbbi években – közérdekű adatigénylés következtében – visszamenőleg is nyilvánosságra hozta az új nyugdíjasokról rendelkezésre álló statisztikákat. A legújabb, a 2021-ben nyugdíjba vonult friss nyugdíjasokról szóló adatok a közelmúltban váltak elérhetővé. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy egy év alatt jelentősen nőttek az induló nyugdíjak: 2020-hoz képest kisebb arányban állapítottak meg 50 és 150 ezer forint közti kategóriákba eső nyugdíjakat, míg a 150 ezer forint feletti kategóriák mind nagyobb arányban fordultak elő.

Statisztikai módszerekkel megbecsülhető, hogy az átlagos induló nyugdíj tavaly 211 000 forint volt, míg a medián (a középen álló friss nyugdíjas induló nyugdíja) mindössze 181 000 forint. A két érték közti nagy különbség abból adódik, hogy előfordulnak kiugróan magas nyugdíjak, és ezek – a kis létszámuk ellenére – képesek erősen eltorzítani az átlagot. Éppen ezért érdemes inkább a medián értéket alkalmazni, ha egyetlen mutatóval szeretnénk leírni a friss nyugdíjasok összességének helyzetét.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images