Nagy baj lehet a benzinárstop-szigorból: augusztus elseje lesz a vízválasztó?

HelloVidék 2022. július 5. 10:31
Mennyire haragszanak a kutasok a Molra? Mire elég a kormány 20 forintos literenkénti támogatása? Valóban hitelfelvételbe menekülnek a tartalékokból kifogyó kutasok? A 480-es benzinár miatt extradrága a kóla és a sajtos stangli a benzinkutakon?

A Napi.hu által megkérdezett Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, Bujdos Eszter szerint a 20 forintos támogatás (amit a kis benzinkutak igényelhetnek, annak ellentételezéséül, hogy a hatósági áras üzemanyagokon semennyit nem keresnek) egyfajta lélegeztetőgépként működik. A szakember szerint az augusztus 1-jei dátum lehet a vízválasztó, mert ekkor dönthet úgy több száz benzinkút, hogy a továbbiakban nem veszi igénybe újabb három hónapra az állami támogatást, hanem inkább lehúzza a rolót, mert kifogyott a tartalékokból és kifogyott az ötletekből is, és már nem tud hová hátrálni.

A Podcastban elhangzott azt is, hogy a benzinkutasok minden más szolgáltatást és értékesített terméket jelentősen megdrágítottak – legyen szó az üdítőről vagy akár arról az alapélelmiszerek közé tartozó péksüteményről és tejről, amely a koronavírus-járvány idején az abc-k árszintjére került – és ez újra így van. A benzinkúton ez ma azonban nem trükközés, hanem veszteségkezelési próbálkozás – jelentette ki.

Szóba került az is, hogy milyen konfliktusokkal jár a kúton dolgozók számára a hatósági ár és a piaci ár egymás melletti alkalmazása, illetve kérdezték a trükközésről is.

Címlapkép: Getty Images