Itt van Gulyás Gergely nagy rezsi-bejelentése: küszöbön a megegyezés az EU-val?

Pénzcentrum 2022. július 7. 13:00
A szerdai kormányülés után ma déltől kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A tájékoztató során szóba kerültek a jelenlegi gazdasági kihívások, valamint a forint drasztikus esése az utóbbi két napban az euróval és a dollárral szemben. Jelenleg is bőven 410 forint felett van az euró árfolyama, miközben délelőtt a jegybank már 200 bázispontos alapkamat-emelést hajtott végre.

A szerdai kormányülés után ma déltől kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszószivő a tegnapi kormányülésen megszületett döntésekről. A tájékoztató során szóba kerültek a jelenlegi gazdasági kihívások, valamint a forint drasztikus esése az utóbbi két napban az euróval és a dollárral szemben. Jelenleg is 410 forint felett van az euró árfolyama, miközben délelőtt a jegybank már 200 bázispontos alapkamat-emelést hajtott végre. Ezzel kapcsolatban azt mondta, nem gondolják, hogy spekuláció okozta volna a forint gyengülését, viszont a magas államadósság és az energiafüggőségünk a forint esésének az oka, írja a Pénzcentrum.

A tegnapi tízórás ülésen a gazdaságról és a költségvetésről tárgyalt a kormány. A tavaly ilyenkorihoz képest jobban teljesít a gazdaság elmondásuk szerint, valamint nagyobbak lesznek a kormány bevételei az adókból, így tartani szándékoznak az idei és a 2023-as költségvetési hiányt.

A gyenge forinttal kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy ennek oka a gázárak, valamint az Ukrajnában zajló háború. Az infláció egész Európát érintő jelenség, ebben Gulyás szerint itthon némileg jobbak az adatok, mint a térségben, de a forint gyengébben teljesít.

Gulyás ezen kívül bejelentette, hogy a kormány elfogadta az EU négy ajánlását:

  • csökkenti a közbeszezéseknél az egyszereplős tenderek arányát
  • a korrupciós büntetőügyekben az ügyészséggel szemben lehet bírósági jogorvoslatot kérni
  • csökken a gyors törvényhozás mértéke, és több idő lesz a társadalmi egyeztetésre
  • az energiaellátásunk fejlesztése, ezáltal az energiafüggőség csökkentése

Az utolsó ponttal kapcsolatban meg fogják vizsgálni, hogy csökkenthetik az ország energiaimporttól való függőségét, amit a hazai energiaipar fejlesztésével kívánnak elérni. Gulyás hangsúlyozta, hogy a gázfüggőségünk nem csak energiaellátási szempontból, hanem gazdaságilag is kiszolgáltatottá tesz minket, ezért mindenképpen változtatni kell ezen.

Gulyás arról is beszélt, hogyha sikerül megkapni a támogatásokat, akkor sor kerül a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelésére. Az EU-val való megegyezés Gulyás várakozásai szerint erősítheti a forintot, de leginkább a háború vége jelentene fellélegzést a magyar valutának. A miniszter szerint egyébként őszre várható a megegyezés az Unió és a magyar kormány között, akkor ékezhetnek a források is.

Az elmúlt héten tapasztalt vízhiánnyal kapcsolatban Gulyás cáfolta, hogy a vízszolgáltatókat állami irányítás alá vennék. A vízhiány oka, hogy a megemelkedett energiaárak miatt több vízszolgáltató ment csődbe, ezért alakultak ki ellátási problémák, melyeket az önkormányzatok inkább átadnának az államnak. Gulyás jelezte, hogy erről döntés nincs, csak megkeresést kaptak.