Orbán Viktor megüzente, mi lesz a rezsi-árstoppal és a megélhetéssel: ez fájni fog a magyaroknak

Pénzcentrum 2022. július 15. 08:15
A kormányfő szerint két nagy csata lesz: az energiáért, a megélhetési költségekért folyik az egyik, de lesz még csata a munkahelyekért is, mert közeledik a recesszió az európai gazdaságban. Magyarországon most még munkaerőhiány van, de ez könnyen fordulhat.

Európában senki sem gondolta volna február 24-én, hogy nem egyszerűen egy háború kezdődött, hanem egy új szakaszába lép az európai történelem - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Mint mondta, a háború az európai gazdaságban is zajlik, az áremelkedés megkérdőjelez mindent, amihez hozzászoktunk - írta a Pénzcentrum.

Magyarországon még munkaerőhiány van, de a következő hónapokban európai szinten is recesszióval kell számolni, azt tanácsolta mindenkinek, akinek van munkája, hogy becsülje meg, és tegyen meg azért mindent, hogy ez a munka meg is maradjon.

Az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedtek. Mint kifejtette, Magyarországon lesz elég energiaforrás, a kérdés az, hogy mennyi ideig lehet elviselhető keretek között tartani az árakat. Az energia-veszélyhelyzet mellett egy operatív törzs felállítását is elredelte, Gulyás Gergely vezetésével. Az intézkedések felsorolása után arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés az átlagos fogyasztásig megmarad. A kormány úgy hozott döntést, hogy rendelkezett a pontos számokkal, tudták, mennyi az átlagos áram- és gázfogyasztás itthon, így húzták meg a határokat.

Ha keresnének itt is hatezer eurót az emberek, és annak egyhatoda menne el a rezsire, az kibírható lenne nekik, de Magyarországon ennél jóval rosszabbak a fizetések, így jobban megérzik az árakat az emberek

- magyarázta Orbán.

A háború előtt belefért a teljes rezsicsökkentés, most viszont nem. Jó volna, ha ezt belátnák az emberek, de a körülményeken nem változtat, ha ezt nem látják be

- tette hozzá.

A kormányfő jó és szükséges döntésnek nevezte az új kata-törvényt, mint mondta eleinte még működött a rendszer, de szerinte egy idő után a cégek kiskapuként használták a rendelkezést. Ez mostmár nem fér bele, de nem a költségvetés, hanem a nyugdíjrendszer miatt. Kijelentette: az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába azt a pénzt, amit be kellene neki, mert akkor az ki fog lukadni. Hozzátette, az ország 50-100 ezer katást elbír, de többet nem.

Címlapkép: Getty Images