Meglepő bejelentés, amire senki sem számított: így alakítják át a felsőoktatási felvételi rendszert

Pénzcentrum 2022. július 29. 11:00
2024 őszétől átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert és megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget. A bejelentést egyébként korábban Csák János, innovációs és kulturális miniszter tette meg. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Csütörtök este, körülbelül 20:30 tájékában élesített Szentkirályi Alexandra egy Facebook-posztot hivatalos oldalán, amelyen az áll: 2024 őszétől átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert és megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget. Ennél több azonban a kormányszóvivő oldaláról egyelőre nem derült ki - írta a Pénzcentrum.

A posztot itt is meg lehet nézni:

Szentkirályi Alexandra posztját ugyanakkor megelőzte Csák János, innovációs és kulturális miniszter megszólalása (szintén a Facebookon). Ő elmondta, 2024-től nagy változások lépnek életbe. Amit eddig tudni lehet a minisztertől, hogy:

  1. továbbra is fenntartják az 500 pontos pontrendszert, amiből 100 pontot a középiskolai eredményei alapján kap a hallgató, 300-at az érettségi eredménye alapján, és 100 pontról maga az egyetem dönthet, legyen az szóbeli felvételi, sporteredmény, művészeti vagy egyéb társadalmi tevékenység;
  2. nem változik viszont a felvételi lebonyolítása, a felvi rendszerén mindenki hat helyre jelentkezhet;
  3. a nyelvvizsgával kapcsolatban azt mondta el a miniszter, továbbra is fenntartják, hogy minden érettségiző valamilyen nyelvből tegyen érettségi vizsgát, DE ezután a kormány a felelősséget az egyetemekre, a hallgatókra és azok családjaira ruházza, hogy döntsék el, milyen nyelvből, milyen szinten kell az a tudás, hogy azt a szakképzettségüknek megfelelően használni tudják később az életben.

Címlapkép: Getty Images