Súlyos gondot okoz az alacsony vízállás: sorra bukkannak elő a hadihajóroncsok a Dunán

HelloVidék 2022. augusztus 22. 10:30
Az elmúlt évek legsúlyosabb, Európára köszöntő aszálya miatt a Duna vízszintje közel egy évszázada az egyik legalacsonyabbra süllyedt, és a szerbiai Prahovo kikötőváros közelében több tucat, robbanóanyaggal megrakott német hadihajó roncsai kerültek elő, amelyeket a második világháború alatt süllyesztettek el. Néhány napja Vámosszabadinál jelent meg egy, az ottani harcokban elsüllyesztett szovjet naszád.

Ezek a hajók a náci Németország fekete-tengeri flottájához tartoztak és 1944-ben, a Duna mentén süllyesztették el őket a szovjet csapatok elől visszavonuló németek, írja a Reuters, amit a hvg.hu szúrt ki. Alacsony vízállás idején felbukkannak és még mindig akadályozzák a folyami közlekedést.Az idei szárazság azonban – amelyet a tudósok a globális felmelegedés következményének tartanak – több mint 20 hajóroncsot hozott a felszínre a Duna egy szakaszán, a kelet-szerbiai Prahovo közelében, amelyek közül sok még mindig több tonna lőszert, illetve robbanóanyagot tartalmaz, és veszélyt jelent a hajózásra, írja a

A helyi halászati iparban dolgozók is veszélyben vannak, többek között a folyó túlpartján fekvő Romániában is. A szerb kormány márciusban pályázatot írt ki a hajótestek kiemelésére, valamint a lőszerek és robbanóanyagok eltávolítására. A művelet költségeit 29 millió euróra (kb. 12 milliárd forintra) becsülték.

Címlapkép: Getty Images