Ez fájni fog a magyar családoknak: kész őrület, mennyivel drágul az iskolai menza

HelloVidék 2022. augusztus 30. 09:52
Megérkeztek az első „menzacsekkek” a magyar családokhoz, átlagosan 30 százalékkal drágul az iskolai ebéd, de van ahol ennél is borsosabb árakat kell fizetni az iskolai étkezésért.

A napokban kapták meg a szülők a szeptemberi „ebédcsekket” – az Eduline Facebook-oldalára érkező kommentek alapján az összeg sok helyen jóval magasabb, mint az előző tanévben. Van olyan iskola, ahol mindössze néhány száz forint a különbség, máshol több ezer forinttal emelkedtek az étkezési díjak. Nem véletlenül: az élelmiszer- és az energiaárak robbanásszerű emelkedése, az infláció, sőt a vendéglátásban tapasztalható bérigények fölfelé hajtják az árakat, még nehezebb helyzetbe hozva a közétkeztetőket.

Ez azt jelenti, hogy ha az előző félévben a menza napidíja 1200 forint volt egy iskolában, akkor ez az ár szeptembertől körülbelül 500 forinttal lesz magasabb.

Zoltai Anna, a szövetség elnöke szerint ez az áremelés egyelőre lefedi a nyersanyagárakat – amelyek 50-60 százalékkal magasabbak a korábbi félévhez képest –, de mivel a szakértők előrejelzései alapján a drágulásnak még közel sincs vége, az is előfordulhat, hogy tanév közben is szükség lehet további áremelésre. Főként mivel az az ár, amelyet a szülők fizetnek, közel sem fedezi az étel elkészítésének teljes költségét.

A speciális étkeztetést igénylő diákok ellátása még komolyabb fejtörést okoz a cégeknek. Nem csak azért, mert ehhez külön konyhát kell működtetniük, hanem mert a jogszabályok alapján ugyanazon az áron kell adniuk ezeket az ételeket, mint a normál menüt – miközben a „mentes” ebédek jellemzően jóval drágább alapanyagokból készülnek. Ráadásul egyre nagyobb a valamilyen ételallergia vagy -érzékenység miatt speciális menüt kérők aránya is.

Címlapkép: Getty Images