Itt a boltláncok bejelentése: búcsúzhatnak a magyar vásárlók a kedvelt chipseiktől, rágcsáktól?

Pénzcentrum 2022. augusztus 31. 20:02
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található információk szerint 5 cég tett bejelentést, mely összesen 95 terméket érint. Ezekben a napraforgóolajat sertészsírral, repceolajjal, pálmaolajjal vagy szójaolajjal helyettesíthetik.

Külföldön már áprilisban elkezdték kommunikálni, hogy a háború következtében állandósulni látszó napraforgóolaj hiány miatt egyes rágcsálnivalók összetétele változni fog. Még húsvét előtt a Pénzcentrum egy kerekasztalbeszélgetés során megkérdezte a a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnökét, Sánta Sándort, mire számíthatnak a magyar vásárlók. A szakember akkor elmondta, hogy Magyarországon is folynak már az egyeztetések az egyes alapanyagok, mint a napraforgó-olaj kiváltásáról. A receptúrák változása várható, azonban ez a változás nem egyik napról a másikra fog megtörténni, hiszen a minőséget ugyanúgy tartani kell - tudta meg a Pénzcentrum.

A Szegedi Paprika Zrt. volt az első, aki megtette a bejelentést május végén az alapanyagcseréről. Akkor Aro, Baroni, CBA Piros, Hazánk Kincsei, Házias Ízek, Menü, PENNY, Privát, Reál, Spar márkájú konzervek kerültek a listára, mely később kibővült Coop termékekkel is. A konzervek után hamarosan más kategóriát képviselő élelmiszerek is rákerültek a listára: pl. a Metro Chef gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött tintahal karikák. A METRO azt közölte:

A jelenlegi ukrán-orosz háborús helyzet miatt kialakult alapanyag ellátási problémák szükségessé teszik, hogy a METRO Kereskedelmi Kft. által forgalmazott Metro Chef gyorsfagyasztott, panírozott tintahal karikák termékek esetében a napraforgó olajat repceolajjal helyettesítsük.

Az alapanyag-változás a Metro Chef márka Pesto Alla Genovese, a panírozott mozzarella rudak,a chili sajt nuggets, és a cheddar sajtos jalapeno temékeit is érinti.

Augusztusban aztán az ALDI is közölte, hogy a chipsek és a gyorsfagyasztott hasábburgonya esetében pálma- illetve repceolajat alkalmaznak majd napraforgóolaj helyett. A Burgonyachips 200 g - sós vagy paprikás ízben, a Hagymás-tejfölös chips 200 g és a Hullámos chips 200 g - sós vagy hagymás-tejfölös ízben tehát ezután repceolajjal készül, mely a megszokott chips ízekre is kihatással lehet.

A cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkövetkező időkben egyre több olyan termékkel lehet majd találkozni a boltokban, amelyek napraforgóolaj helyett már más összetevőt alkalmaznak. Napraforgó olajat pedig nemcsak a sós és édes rágcsálnivalókhoz használtak nagy mennyiségben, hanem a kész- vagy félkész ételekhez, vagy pl. a majonézhez is.

A témáról bővebben a Pénzcentrumon olvashatsz!

Címlapkép: Getty Images