Komoly változás az iskolai menzákon: ennyiért ebédelhetnek a gyerekek

Világgazdaság 2022. szeptember 2. 08:55
Az átfogó reformok ellenére az iskolai és az óvodai étkeztetéstől sokakat nem az ára, hanem az ételek íze riasztja el.

Az elmúlt években jelentősen átalakult az iskolai étkeztetés kínálata, de a reform az egész közétkeztetési ágazatot érintette - írta a Világgazdaság. A gyermekétkeztetésben egyebek mellett szigorú előírások vonatkoznak az ételek só- és cukortartamára, valamint rövid ellátási láncokon keresztül kell beszerezni az élelmiszer-alapanyagokat, elsősorban a helyi termelőktől.

A közétkeztetésben elsősorban az általános iskola 1–4. évfolyamáig vesz részt a gyermekek túlnyomó többsége. Az alsósok az ebéd mellett tízórait és uzsonnát is kapnak. A felsőbb évfolyamokban ugyanakkor egyre kevesebben választják a menzát

- jegyezték meg.

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) már 2021-től, az úgynevezett minősítési rendszer indulásától jelentős költségnövekedést emleget. Nem valósult meg ugyanakkor tavaly januártól a 30-40 százalékos áremelés, sem az idén szeptemberre várt 30 százalékos országos drágítás.

A szeptemberben fizetendő menzaárak szinte sehol sem nőttek elviselhetetlen mértékben a májusi-júniusi díjakhoz képest. Az óvodai, iskolai menza gyermekek után fizetendő összege településenként, de akár intézményenként is jelentősen eltérhet. Az önkormányzat térítési díjat fizet a szolgáltatónak, vagyis az étteremnek, kifőzdének.

A nyilvánosan hozzáférhető tarifák szerint az iskolai, napi háromszori étkezés

a huszonkét szeptemberi tanítási napra, a napi egyszeri menza pedig 8 és 11 ezer forint között kérhető. A díjat az adott hónap egészére ki kell fizetni, ám az előre lemondott napokra esedékes befizetés visszajár.

Címlapkép: Getty Images