Atyaég! Ilyen albérletre futja ma egy átlagkerestből Pesten és vidéken

Pénzcentrum 2022. szeptember 8. 08:28
.A Pénzcentrum ingatlanpiaci szakértők segítségével járta körbe, milyen lehetőségei vannak egy minimálbérből élőnek, és annak, aki a mediánkeresetet viszi haza, ha ingatlant szeretne bérelni.

Nincs könnyű helyzetben az, aki a legkisebb fizetéssel szeretne új, önálló életet kezdeni: ha valaki ma a minimálbér feléért, kb. 66 ezer forintért keres kiadó ingatlant, Budapesten maximum egy szobát tudna kibérelni - rezsi nélkül -, és már vidéken sem futná önálló ingatlanra ennyiből - írta a Pénzcentrum.

A lap kíváncsi volt arra is, mire jutna az a hazai albérletpiacon, aki nagyjából a magyar a hazai mediánkeresetet viszi haza havonta - ez az az összeg, aminél pont ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet. Ez a KSH szerint júniusban bruttó 403 000 forintot ért el, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke pedig 280 800 forint volt. Ebben az esetben is maximum a kereset fele volt elkölthető lakhatásra a képzeletbeli bérlőnknél.

Benedikt Károly szerint bár még nem kapták kézhez a tulajdonosok és a bérlők az első emelt összegeket tartalmazó rezsiszámlákat, így az emelkedés mértéke még nem látszik gyakorlatban, de szerinte Budapesten önálló lakásra a mediánbér fele sem elegendő, ha hozzáadjuk a rezsiköltségeket is. A vidéki helyzet kapcsán a szakember kifejtette, hogy bár a bérletidíjak emelkedése erősebb volt a vidéki településeken, összességében még mindig olcsóbb a lakhatás, mint a fővárosban.

A keleti országrészben átlagosan 105-140 ezer forintos havi bérleti díjakra készülhetnek a lakást keresők, míg tavaly még 90-115 ezer forintért is lehetett lakást bérelni. Kelet-Magyarország legdrágább egyetemvárosa az albérletárak tekintetében Debrecen, ezt követően Szeged és Kecskemét jön, a sort pedig Miskolc zárja, ahol átlagosan 105 ezer forintért bérelhető ingatlan.

- írta a lap.

Nyugaton a kaposváriak pénztárcáját terhelik meg legkevésbé a bérleti költségek, átlagosan 85 ezer forintért már találni kiadó lakást, azonban, aki Győrben vagy Veszprémben készül lakást bérelni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen ezeken a településeken az átlagos bérleti díj eléri a 150-155 ezer forintos összeget is - sorolta Benedikt Károly.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images