Ekkora nyugdíjemelés jöhet: hivatalosan ennyi plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok

Pénzcentrum 2022. szeptember 8. 10:23
Ha idén is a megszokott rendben, novemberben inflációkövetően emelik a nyugdíjakat, akkor a korábbi számítások szerint 1,8 százalékos emelésre számíthat közel 2 millió magyar nyugdíjas. Az átlagos nyugdíj összege így 182 ezer forintra emelkedhet. Csakhogy még semmi sem biztos...

Idén júliusban rendkívüli évközi nyugdíjemelést hajtott végre a kormány: az év második felétől a jogosultak - az év eleji 5 százalékos emelésen felül további - 3,9 százalékponttal megemelt összegű nyugdíjban részesültek, az ezt megelőző hónapokra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyösszegben kifizették a részükre. Így az 164 102 forintos átlagos nyugdíj összege nagyjából 170 ezer forintra nőhetett. Azonban ez az emelés sem tudta kompenzálni az elszabadult inflációt. Bár a nyugdíjasokat képviselő szervezetek és nyugdíjszakértők szerint indokolt lett volna további emelést végrehajtani a novemberben esedékes rendes emelés, kompenzáció előtt, erre nem született ígéret eddig, a november pedig egyre közeledik - írta a Pénzcentrum.

Fontos tehát, hogy nem az augusztusi adat (15,6%), hanem az év első nyolc hónapjára vonatkozó adat (10,7%) a számítás alapja. A KSH mai közlése szerint pedig 2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7, a nyugdíjas háztartások körében 10,6%-kal emelkedtek. (Ilyenkor a magasabb adatot veszik figyelembe az emelés megállapításánál az eddigi évek tapasztalatai szerint. Ez alapján tehát

Ennek ellenétre, írta a Pénzcentrum, nem lehet még biztosan állítani, mekkora lesz a nyugdíjemelés pontos összege, hiszen ahogy minden évben, idén is meg kell várni, amíg megjelenik a vonatkozó kormányrendelet. Tavaly október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, amelyből kiderült például, hogy a kormány eltér a nyugdíjprémium addig megszokott számításától - a nyugdíjasok javára. Így 2021-ben egyszeri alkalommal egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizettek a jogosultaknak. Így nem állítható, hogy biztosan további 1,8 százalékos emelésre lehet számítani novembertől, meg kell várni, amíg kijön a hivatalos rendelet.

Mivel az infláció augusztusban már 15,6 százalékos volt és az elemzők sem számítanak érdemi javulásra, lehetséges, hogy a kormány magasabb arányú, vagy összegű nyugdíjemelést ítél meg. Hiszen a január-augusztus időszakban mért fogyasztóiár-emelkedést még "lehúzzák" azok a hónapok, amelyekben az infláció még sokkal mérsékeltebb volt. Ősszel nem valószínű, hogy csökenne az árak jelenlegi meredek emelkedése, így ha látnánk előre a teljes évet, a drágulás mértéke minden bizonnyal több lenne, mint 10,7 százalék. Csakhogy előre ezt nem láthatjuk, mindössze elemzői becslések vannak.

- írták.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images