Lassan luxus lesz a magyaroknak a gyümölcs: durván elszabadultak a piaci árak

Agrárszektor 2022. október 3. 09:32
Már jó ideje drágulnak folyamatosan az élelmiszerek Magyarországon, és ez a trend mostanra bizony a gyümölcsöket is elérte. Kilőttek itthon a gyümölcsárak, idén január óta például - az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján - a citrom csaknem 66 százalékkal, míg az alma közel 50 százalékkal lett drágább, a banán drágulása megközelíti a 40%-ot, a körtéé a 25 százalékot.

Az idei évben a vetőmagoktól a műtrágyákig és a növényvédő szerekig, a takarmány-alapanyagoktól a tápokig, a gépektől a munkaerőig, az energiaköltségekig a mezőgazdaság minden szegmensét elérte az őrületes drágulás. Nincs ez másképp az élelmiszerekkel sem, mind a húsok, mind a tejtermékek, mind a kenyerek és pékáruk kapcsán nap mint nap találkozhatunk az áremelkedésekkel - írta az Agrárszektor.

Ha szétnézünk a hazai boltokban, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy milyen gyümölcsö(ke)t válasszunk egy-egy bevásárlás alkalmával, és hogy ezekből mennyit pakoljunk a kosárba. Jelenleg a fontosabb gyümölcsök árai a következőképpen néznek ki:

  • Az almák kilója - fajtától függően - 329-450 forintba kerül;
  • egy kiló körtéért 480-580 forintot kérnek el;
  • a kékszőlők nagyjából 700 forint/kilogramm árban vannak;
  • a fehér szőlő kilója 600-700 forint körül mozog;
  • a magnélküli fehér szőlő viszont akár 1000 forint/kilogramm áron is lehet;
  • a citrom kilója 600-800 forint környékén van;
  • a kék szilva kilójáért körülbelül 560 forintot kérnek el;
  • a japán szilva ellenben már 670 forintba kerül;
  • a mandarin 999 forint/kiló;
  • míg a darabáras gyümölcsök közül a füge 130 forint körül van, a datolyaszilva 230 forint környékén, a mangó darabja pedig 400 forintba kerül.

Az utóbbi időszakban egyre több bolt és bolthálózat tette lehetővé az online bevásárlást, ezzel együtt pedig a házhoz szállítást. És bár felettébb kényelmes, ha az embernek nem kell cipekednie, az így vásárolt gyümölcsök árcímkéi eltérhetnek azoktól, amelyeket a boltokban láthatunk. Ha online szeretnénk gyümölcsöket vásárolni,sem járunk olcsóbban, sőt, a kényelemnek bizony megvan az ára, amit meg kell fizetni.

Van azonban egy megoldás, amellyel a boltinál kedvezőbb áron juthatunk hozzá a szezonális gyümölcsökhöz, méghozzá a "Szedd magad, vedd magad" akciók keretén belül. Ezek "hátránya" azonban, vagy nekünk kell időt és energiát beletennünk a gyümölcs leszedésébe, illetve, hogy el kell menni az adott gazdálkodóhoz, és személyesen, helyben beszerezni az áhított gyümölcsöket.

A teljes cikk az Agrárszektoron ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images