Új megállapodás az EU-ban, Orbán Viktor bejelentést tett: így fékeznék a brutális rezsiárakat

HelloVidék/MTI 2022. október 21. 11:01

Megállapodásra jutottak az energiaárak leszorításáról az uniós tagállamok vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon - jelentette be az Európai Tanács elnöke péntek hajnalban. Egyelőre nem lesz közös gázársapka, a megegyezés pedig nem érinti a hazai gázszállítást.


 

A gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását, hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit - írta a miniszterelnök Facebook-üzenetében péntek hajnalban Brüsszelből. Orbán Viktor közölte:

az Európai Bizottság energetikai javaslatai jelentették a "legnagyobb veszélyt" Magyarország számára. Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások

"Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne" - tette hozzá a kormányfő.

Azt is tudatta, hogy ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarországnak, így "továbbra is nyitva az összes beszerzési lehetőség".

Közölte: az uniós bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására új kiegészítő indexet dolgoz ki, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására. Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására, írja a Pénzcentrum.

Címlapkép: Getty Images