Nagy gondok lehetnek ebben a vidéki kórházban: megszűnik ez az ellátás is

Index 2022. október 27. 10:01

Az Index vette észre a Facebookon a hírt, miszerint megszűnik a szolnoki Hetényi Kórházban novembertől a csecsemő és gyermekkardiológia, mert nincs elég szakember a működtetéséhez. A kórházban július óta ugyanezen okból nincs már csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás sem.


 

A Hetényi Kórház főigazgatója október 14-én tájékoztatta a fenntartó államot arról, hogy

humánerőforrás-hiány miatt a biztonságos betegellátást nem tudják biztosítani a csecsemő- és gyermekkardiológia szakmában.

Emiatt a megyei kórházban novembertől meg is szűnik a szóban forgó ellátás, az ide tartozó gyerekeket a több száz kilométerre lévő Budapestre vagy Debrecenbe kell ezentúl szállítani – tudatta Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a közösségi oldalán.

Ahogy a közösségi oldalán az egészségügyi szakértő megjegyezte, a szolnoki kórházban ennyivel nem ért véget a kórházi ellátások leállása:

Itt korábban július elsejétől megszűnt a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás is (ezzel az összes olyan ellátás is, amely gyermek intenzív osztályos hátteret igényel, mint például a sebészet, vagy a gyermek baleseti sebészeti műtétek egy része, visszaállításáról nincs hír).
Májustól az ügyeletek egy részében nem tudják biztosítani
-a stroke,
- a neurológiai,
- a szülészeti,
- a PIC,
- az arc- állcsontsebészeti, ellátást.
A háttértben mind, mind humánerőforrás hiány áll.

Kunetz Zsombor orvos még megjegyezte:

Majd hozzátette, azonban az is jól látszik, abból, hogy egyes ellátások hosszú hónapok óta nem, vagy csak akadozva elérhetőek, hogy elég erős menedzsmenti és koordinációs problémák is meghúzódnak a háttérben.

Valahogy a jól ismert "jól van az úgy" szemlélet figyel itt is be.
De, zavartalanul felveszi a kórház menedzsmentje, az OKFŐ, az államtitkár, valamint a doktor belügyminiszter is a fizetését, hiszen jól van ez így!

- írta.

Címlapkép: Getty Images