Jön a feketeleves a magyar bankokban: nincs mese, ráfizet, akinek pénz kellene

Pénzcentrum 2022. november 7. 08:33

A személyi kölcsönök az idei második legrosszabb eredményt produkálták az új szerződések összegét tekintve. Tehát nem csak a lakáshiteleket és a kamatokat érinti az infláció és energiaválság miatt kialakult gazdasági helyzet. Így alakulnak a legjobb személyi kölcsön-ajánlatok a Pénzcentrum szerint.

14 százalékkal kevesebb személyi kölcsönt vettek fel a magyarok 2022 szeptemberében, mint egy hónappal korábban - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett összesítéséből. Vagyis nemcsak a lakáshitelek, de ez a kölcsöntípus is elkezdett zuhanni, ami az új jegyzéseket illeti, írja a Pénzcentrum.

De nem csak a személyi kölcsön, hanem a Pénzcentrum által gyakorta vizsgált lakáshitelek és a babaváró új szerződéseinek összege is kevesebb lett ez év szeptemberében. A leginkább a lakáshitelek piacán érződik, hogy a magyarok egyre kevesebb kölcsön törlesztőit szeretnék nyögni. 2022 szeptemberében az összes lakáscélú hitel új szerződéseinek összege nem érte el a nyolcvan milliárd forintot, összesen 79,34 milliárd forintot vettek fel a magyarok lakáscélokra. Ez nem csak az idén negatív rekord, de még ahhoz is 19 hónapot kell visszamennünk, hogy majdnem ennyire rossz eredményt találjunk: utoljára 2021 februárjában, vagyis a covid-járvány tombolásának közepén voltak ennyire kedvezőtlenek az adatok a 69 milliárdos új jegyzési összeggel, annál kevesebb azóta egyszer, egyik vizsgált hónapban sem volt.

Mivel a drágulásra, az infláció megfékezésére folyamatos kamatelmeléssel válaszolt a jegybank, a kamatok mára nagyon felszöktek, és még nem tudni, hogy ennek hol lehet a vége. Az mindenesetre beszédes adat, hogy idén januárban még "csak" 12 százalékos átlagkamatot nyögtünk, ez már mostanra felkúszott négy és fél százalékot, vagyis elméletileg nem lehetetlen, hogy a személyi kölcsönök évesített átlagkamata 20 százalék körüli értéken legyen december végére. 65 ezer forintos részlet alatt nem találunk a piacon ajánlatot, vagyis ez lehet a hitelezés visszaesésének a magyarázata is.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images