Ki éli túl a válságot, és ki zár be? Sötét jövőt jósolnak a hazai gasztronómiának

Pénzcentrum 2022. november 20. 09:13

A Covid előtti bő hét esztendő után most itt az igazi feketeleves a hazai gasztronómiának: az amúgy is súlyos munkaerőhiánnyal küszködő szektort most az energia és az alapanyag árának elszabadulása is sújtja, arról nem is beszélve, hogy emelni kell a munkabéreken is, különben faképnél hagyják őket pillanatok alatt. Hogy egy ilyen reménytelennek tűnő helyzetből merre vezet a kiút, hogy van-e egyáltalán, arról Ruprecht László gasztronómiai tanácsadóval beszélgetett a Pénzcentrum.

A Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület elnökét a Pénzcentrum kérdezte a szerdán bejelentett turisztikai mentőakcióról, annak várható hatásairól, de szóba került a hazai alapanyagok kérdése is, és az is, vajon miért kerül háromszor annyiba a mangalicasonka, mint a Spanyolországból érkező iberico. Vajon megmentheti a vidéki magyar gasztronómiát, ha egy éles kanyarral irányt változtat és olyan helyeken kezdi el keresi az alapanyagokat, ahol eddig még soha?

Ruprecht László szerint nem egyértelmű most, mekkora a baj. Ahogy a lapnak nyilatkozta, ez egy többismeretlenes egyenlet, most még mindenki találgat, de egy biztos, hogy nagyon nehéz időszak jön. Azt az egyesület részéről is tapasztaljuk, hogy most jönnek meg az első számlák, illetve már nagyjából lefutottak azok a tárgyalások, amik az energiaszolgáltató cégekkel esedékesek, úgyhogy lassan körvonalazódik az, hogy milyen költségekkel kell majd működtetni az éttermeket. A vendéglátás nagy személyigényű, ami szintén csak tetézi a problémákat.

A cikk folytatása itt, a Pénzcentrumon!

Címlapkép: Getty Images