Nem bírták tovább: 30 év után végleg bezár a vidék messze földön híres cukrászdája

HelloVidék 2022. december 8. 13:05

Januártól végleg lehúzza a rolót Győr egyik híres cukrászdája, a nádorvárosi Benedetto. Eltűnik a legendás sétálókehely - írta cikkében a Kisalföld.


 

Bezár januártól Győr egyik híres cukrászdája, a nádorvárosi Benedetto. Cseh István üzletvezető bő három évtized után kénytelen lehúzni a rolót a költségei drasztikus növekedése miatt. A múlt ködébe vész a városszerte kedvelt sétálókehely, a híres somlói galuskájuk, gesztenyepüréjük - írta a Kisalföld.

Nehéz volt meghozni a döntést, de muszáj volt bezárnom ebben a gazdasági helyzetben, főleg úgy, hogy nagyon bizonytalan a jövő

- indokolt Cseh István üzletvezető, aki Balogh Mártonnal együtt még 1986-ben nyitotta a cukrászdát.

Az alapanyagárak emelkedésével olyan összegeket kellett volna kiírnom az árlapra, amelyet nem lett volna szívem elkérni. Minden a kétszerese, háromszorosa lett. Csak egy példa: az E.On-nal új szerződést kellett kötnöm, amelynek értelmében novemberben kellett kifizetnem előre a januári, 650 ezer forintra nőtt villanyszámlát, miközben még nem tudhatom, kinyitok-e egyáltalán. Az utóbbi időben kifizetett villanyszámláim összege egymillió-kettőszázezerre rúgott. Ezt nem lehet kigazdálkodni egy kis cukrászdában, ahol 500-600 forintos termékeket árulok.

- tette hozzá a tulajdonos, aki szerint a cukrászdák a legnagyobb vesztesei lesznek a válságnak. Ahogy elmondta, hónapok óta csökkent a forgalmunk, mostanra körülbelül 20-25 százalékkal. Véleménye szerint

A Benedetto egyébként mindig a saját süteményeit árulta, híres volt somlói galuskájáról, gesztenyepüréjéről, egyedi tejszínéről.

Címlapkép: Getty Images