Hatalmas a felháborodás, Jordán Adél is a tiltakozók mellé állt: nem épülhet meg a bánya?

HelloVidék 2022. december 9. 16:02

A területileg illetékes országgyűlési képviselőkhöz fordulnak a helyben élők a Dunakanyarba tervezett kavicsbánya miatt. Pilismaróti lakosok mellett Jordán Adél színésznő is szerepet vállalt a kampányvideóban, amellyel a SzabadaHangon indított petícióra hívják fel a figyelmet.


 


 

Azt kérik a két érintett választókerület képviselőjétől, Erős Gábortól és Dr. Rétvári Bencétől, hogy a régió természeti kincseinek megőrzése, valamint az élhető környezet megóvása érdekében a Duna jobb és bal partját összefogva lépjenek fel azért, hogy a Dunakanyarba ne lehessen természetkárosító beruházást telepíteni.

A Dunakanyar közepén, Pilismaróton 2020 óta húzódik egy kavicsbánya-ügy. Az előző képviselő-testület lemondása után a 2022-ben újonnan megválasztott képviselő-testület még mindig nem döntött az ügy lezárásáról. A polgármester előzetes ígéreteivel ellentétben nem veti el a bányanyitás lehetőségét.

A Pilismarótra tervezett 122 ha sóderbánya és a miatta megnövekedő forgalom nemcsak a Dunakanyar ikonikus látképét változtatná meg, hanem többek között kihat a felszín alatti vizekre, az ivóvízre, a Duna élővilágára, jelentősen megnöveli a 11-es út forgalmát, a por állandó lenne a környéken minimum 25 éven keresztül.

Ami eddig az itt lakók, ide látogatók számára érték volt – a csend, a látkép, a tiszta levegő – az megszűnik létezni. A bánya környéki településeken – Szobon, Zebegényben és Pilismaróton - csökkenni fog az ingatlanok értéke, a forgalom tönkreteszi az utakat, az út menti házakat.

Címlapkép: Getty Images