Újabb csapás érte a napelemeseket: erre nem sokan számítottak

HelloVidék 2022. december 16. 10:07

Újabb csapás érte a napelemeseket, hiszen a megjelent rendszerhasználati díjakról szóló rendeletből kiderül, hogy: nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba.

Ahogy arról a Telex beszámolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) novemberi rendelete értelmében 2024-től a napelemesek közül senkinek nem lesz elérhető az éves szaldóelszámolás. Emiatt sokan foghatják a fejüket, hiszen a jövőben rengeteg háztartásnak kell majd újraszámolnia napelemes beruházása megtérülését, és újabb eszközök beszerzésére lehet szüksége ahhoz, hogy rendesen ki tudja használni a kiépített rendszerét

Nem számít sem új, sem meglepő lépésnek az állam részéről az éves szaldó kivezetése, hiszen a MEKH is hangsúlyozta a lapnak küldött válaszában, hogy:

uniós irányelvek írják elő az elmozdulást ebbe az irányba. Ez az elszámolás ugyanis hosszú távon „túl kedvező” volt a napelemeseknek.

Címlapkép: Getty Images