Őrület, mennyit keresnek a dolgozók ebben a megyében: vajon mi várható 2023-ban?

Dubóczky Krisztina 2023. január 4. 06:24

A HelloVidék idén is górcső alá veszi a magyar megyéket: sorozatunkban annak járunk utána, milyen fontosabb változások történtek itt az elmúlt egy évben. Ezúttal Békés megye kerül sorra. Megvizsgáltuk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrisebb adatai lapján, hogyan alakult többek között a megye gazdasága, a munkaerőpiaca, a lakásvásárlási kedv, a közúti balesetek száma, valamint a turizmusa.

Békés megye közigazgatási egység Magyarország délkeleti részén, északról Hajdú-Bihar megye, északnyugatról Jász-Nagykun-Szolnok megye, nyugatról Csongrád-Csanád megye, délről és keletről pedig Románia határolja. Székhelye Békéscsaba. Az 5 630 km² területű megye lakossága 326500 fő, vagyis ebben a megyében is jelentősen csökken a népesség.

A megye területét vastag homokos-löszös üledékréteg borítja, csapadékháztartása egyenletesebb az Alföld egyéb vidékeihez mérten, így mezőgazdasági termelése országosan jelentős.

Országosan 2021-ben csaknem 1,3 millió hektáron foglalkoztak kalászos növények termesztésével. A nyári betakarítású gabonák kiterjedése 4,4%-kal csökkent, összes termése (7,4 millió tonna) viszont 5,2%-kal nőtt az előző évihez képest. A magtermés 28%-át Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében gyűjtötték be. A búza, az árpa és a tritikálé termésátlaga rekordot ért el.

Országosan itt csökken a legjobban a népesség

2022 I. félévében Békés megyében kevesebben születtek, és kevesebben haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. Az élveszületések aránya Békés megyében esett vissza a legnagyobb mértékben. Az ebből adódó természetes fogyás a megye népességét 1695 fővel csökkentette.

Békés megye lakónépessége 2022. január 1-jén 322,8 ezer fő volt, 1,1%-kal, 3,7 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A megye népessége az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent.

Békés megyében 2022 I. félévében 1219 gyermek jött világra, és 2914 fő hunyt el. Az élveszületések száma 9,0, a halálozásoké 8,2%-kal kevesebb volt, mint 2021 azonos időszakában. Utóbbi csökkenés a főváros és a megyék körében az egyik legalacsonyabb mértékű volt. A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1695 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség 7,7 %-kal alacsonyabb volt a 2021. I. félévinél.

2022 II. negyedévében Békés megyében a 15–64 éves népesség 75,2%-a, 150 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé, számuk 3,4%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány 1,6 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól.

Alacsony a foglalkoztatási ráta és a fizetés

A foglalkoztatottak száma 2022 II. negyedévében az országos tendenciával ellentétben 2,0%-kal csökkent, a munkanélkülieké az országossal megegyező ütemben, 21%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A foglalkoztatási arány (70,9%) és a munkanélküliségi ráta (5,7%) is kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál.

A munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbihoz képest 1,3 százalékponttal 5,7%-ra mérséklődött, folytatva a korábbi negyedévek kedvező tendenciáját. Az arány ennek ellenére meghaladta az országos átlagot (3,2%). A gazdaságilag inaktívak száma 50 ezer főt tett ki, számuk az egy évvel korábbihoz képest 2,3%-kal emelkedett, a 4,0%-os országos csökkenéssel szemben.

Itt keresnek a legkevesebbet a diplomások az országban

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2022 I. félévében 20%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, a növekedés üteme itt volt az egyik legmagasabb a megyék és a főváros körében. A bruttó átlagkereset összege (375 ezer forint) elmaradt az országos átlagtól (505 ezer forint).

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 20%-kal múlta felül a 2021. I. félévit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját. A növekedés üteme meghaladta az országos átlagot, egyben a megyék és a főváros körében az egyik legmagasabb volt, ennek ellenére az alkalmazottak 26%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál. A bruttó keresetek a versenyszférában 16%-kal, 357 ezer forintra, a költségvetési szférában 27%-kal, 408 ezer forintra emelkedtek.

Durva eredmény: ezer lakosra 34 álláskereső jut

Békés megyében 2022. június végén 11 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál kevésbé, 11%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, amivel tovább folytatódott a 2021 áprilisa óta tartó csökkenő tendencia. A pályakezdő álláskeresők száma (821 fő) 24%-kal kevesebb lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 7,3%-ot tett ki.

Az álláskeresők között a legnagyobb aránya (40%) a legfeljebb az általános iskola 8 osztályával rendelkezőknek volt, emellett 29%-uknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 26%-uknak érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 4,7%-uk pedig diplomás volt.

Az ellátottak aránya 6,9 százalékponttal nőtt az előző év azonos időpontjához képest az álláskeresők körében: 13%-uk álláskeresési járadékban, 18%-uk álláskeresési segélyben, 29%-uk szociális ellátásban részesült. A nyilvántartott állás nélküliek 40%-a ugyanakkor nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást.

Dübörög a vállalkozói kedv

Békés megyében 2022. június végén – a korábbi időszakokhoz hasonlóan – a 65 ezer vállalkozás nagyobb részét (57 ezer) önálló vállalkozóként, kisebb részét (8 ezer) társas vállalkozásként regisztráltuk. Mindkettő száma 1,0%-kal nőtt egy év alatt. Az önálló vállalkozások aránya országos összehasonlításban itt volt a legnagyobb.

A társas vállalkozások meghatározó részét (73%-ot) kitevő korlátolt felelősségű társaságok száma 3,3%-kal emelkedett, a 23%-át képviselő betéti társaságoké 4,5%-kal fogyott. Részvénytársaságból ugyanúgy 78 szerepelt a regisztrációban, mint 2021. június végén. A társas vállalkozások 89%-a legfeljebb 9 főt foglalkoztatott, a 249 fő felettiekből 14 volt a megyében.

A fejlesztési források 37%-át a mezőgazdaságban, 23%-át a feldolgozóiparban, 7,3%-át a szállítás és raktározásban használták fel. Az agrárium beruházásainak volumene 84, a szállítás és raktározásé 40%-kal bővült, a feldolgozóiparé 16%-kal csökkent. Utóbbi gazdasági ágon belül a gép, berendezés gyártása, az élelmiszeripar, valamint gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar területén történtek a legnagyobb értékű tárgyi eszköz befektetések.

Ültetvények, erdők telepítésére, haszonállatok beszerzésére és a meglevő föld értéknövelésére (például melioráció) a megyei székhelyű szervezetek az I. félévben 2,5 milliárd forintot költöttek, reálértéken 7,4%-kal kevesebbet, mint 2021. azonos időszakában.

Továbbra is az ország egyik éléskamrája a megye, az ipar teljesít

Békés megyében 2022. június 1-jére a juhok száma nőtt, a szarvasmarháké lényegesen nem változott, a sertéseké és a tyúkoké csökkent az előző év azonos időpontjához képest.

A szarvasmarha-állomány a nyár kezdetén (66,3 ezer) enyhén csökkent (0,4%-kal) az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az állomány 43%-át kitevő tehenek száma 12 hónap alatt pedig kissé (1,1%-kal) emelkedett. Száz hektár mezőgazdasági területre 15 szarvasmarha jutott, az országos átlagnál 3-mal kevesebb.

A juhok száma egy év alatt 16%-kal 41,3 ezerre, ezen belül az állomány 72%-át képviselő anyajuhoké 22%-kal gyarapodott.

A megyében 2021. június 1-jéhez képest 24%-kal kevesebb, összesen mintegy 1,7 millió tyúkot neveltek. A teljes létszám 16%-át adó tojóállomány egy év távlatában 38%-kal fogyott. A visszaesés összefügg állategészségügyi járványhelyzet (madárinfluenza-kitörés) miatti kényszervágásokkal.

A telephelyi adatok alapján az ipar 2022. I. félévi teljesítménye 8,3, a megyei székhelyű építőipari szervezetek termelése 13%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A beruházások volumene 19%-kal bővült. Az I. félévben 47%-kal kevesebb lakást vettek használatba, mint az előző év azonos időszakában, a lakásépítések népességre vetített száma az egyik legalacsonyabb volt az országban.

Az építőipar új megrendelései országos szinten 8,6%-kal nőttek, miközben a megyei építőipari szervezetek 2022 I. félévében 26,8 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, volumenében 4,9%-kal kevesebbet az előző év azonos időszakinál.

Csökkent a lakásépítési kedv, de nőtt a jövőbeni lakások tervezése

Folytatódott a 2021 során megindult lakásépítési kedv csökkenése Békés megyében: 2022 I. félévében az előző év azonos időszakihoz mérten 47%-kal visszaesett (országosan 6,8%-kal mérséklődött) az épített lakások száma. Mindössze 28 lakást vettek használatba, 22-t Békéscsabán, ötöt a többi városban, egyet pedig községben. Csak a kisebb városokban regisztráltunk csökkenést. Az épített lakások tízezer lakosra jutó száma (0,9) a megyék közül itt volt az egyik legalacsonyabb, az országos átlag csupán 9,2%-át érte el.

Az országos átlaghoz képest alacsony a bolti forgalom

Békés megye kiskereskedelmi üzlethálózatában 2022. I. félévben folyó áron 193,5 milliárd forint értékű forgalom realizálódott, az országos 2,7%-a. A forgalom volumene 2021 áprilisa óta ismét folyamatosan emelkedik, a növekedés 2022. január-június között a kiigazítás nélküli adatok alapján az előző év azonos időszakához mérten – az országos átlagnál kisebb mértékű – 10%-os volt.

Csökkent a közúti balesetek száma

2022 I. félévében 212 baleset következett be Békés megye útjain, ami az országosnak 3,1%-a volt. Számuk az országos 10%-os növekedéssel szemben, 5,4%-kal csökkent.

Kimenetelét tekintve 2022 I. félévében a balesetekből 55 végződött súlyos, 154 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 13, az utóbbiaké 0,6%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma (3) 3-mal csökkent, arányuk az összes balesetből 1,4% volt, kevesebb, mint az országos átlag (2,9%).

Az összes baleset 66%-át személygépkocsival okozták, a kerékpár és a motorkerékpár részesedése 17 (a megyék és a főváros között a legnagyobb), illetve 1,4% volt. A balesetek túlnyomó része, 96%-a a járművezetők hibájából következett be, jellemzően az elsőbbség meg nem adása (az összes baleset 35%-a) és a sebesség nem megfelelő megválasztása (29%) miatt.

2022 I. félévében 15 balesetnél, az összes baleset 7,1%-ánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot. A csökkenő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 2,7%-kal kevesebben, összesen 289-en sérültek meg.

Turizmus a Dél-Alföldön: Békés megye

A kereskedelmi szálláshelyeken 259 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek, 2,5-szer többet, mint a járványügyi korlátozásokkal érintett 2021. I. félévben. A kiskereskedelmi forgalom volumene 10%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, egy lakosra jutó összege 599 ezer forint volt, az országos átlagnál (736 ezer forint) kevesebb.

Előbbiek száma 2,4-szerese, utóbbiaké 3,5-szerese volt az előző év azonos időszaki értéknek. A vendégéjszakák száma összességében 2,5-szeresére nőtt a járványügyi korlátozásokkal érintett 2021. I. félév értékéhez képest.

Az új turisztikai térség: Gyula és térsége

A turisztikai térség megközelíthetőségének megkönnyítése, mind Budapest, mind Románia felől új turisztikai folyosókat nyit meg, amelyek a következő években jelentős turisztikai potenciálnövekedést biztosítanak Gyula és Békéscsaba számára.

Az elmúlt években lezárult és még folyamatban lévő fejlesztései (Szabadkígyós, Munkácsy negyed stb.) kiváló kiegészítő turisztikai termékeket biztosítanak a térség márkaprofiljának középpontjában álló gyógyfürdőnek.Az egyedi, kulturális és fürdőélmény összekapcsolása elősegítheti a vendégszám növelését a számos (a szenior korosztály, valamint a kisgyermekes családok, fiatalok és diákcsoportok) célcsoport vonatkozásában. Mind Gyulán, mind pedig Békéscsabán évente több, országos jelentőségű, utazási motivációt biztosító fesztivált is tartanak, amelyek ugyancsak fontos szerepet játszanak a térség turisztikai kínálatában

- írja az MTÜ.

Gyula és a fürdőkultúra

Gyulán már a török időkben is virágzott a fürdőkultúra, és legtöbben ma is a gyógyvizek és gyógykezelések miatt érkeznek a történelmi fürdővárosba. A város kulturális látnivalókban is bővelkedik: érdemes felkeresni a központját, betérni a múzeumokba, tájházakba, templomokba, majd csatlakozni valamelyik fesztivál forgatagához, és megkóstolni a számos helyi finomságot.

Békéscsaba bája

Innen mindössze 17 km-re található Békéscsaba, ahol Munkácsy Mihály egyedülálló öröksége, valamint további látnivalók és programok várják. A környező falvak takaros utcáin sétálgatva pedig az igazi, semmihez sem fogható vidéki hangulatot lehet átélni. Gyula és Békéscsaba a Körösök völgyében, az Alföld déli részén fekszik, mely különleges báját vadregényes folyópartjainak és erdőinek, valamint kellemes, szinte egész évben napsütéses klímájának köszönheti.

A dél-alföldi régió turisztikai erősségei és lehetőségei

  • Kimagaslóak a régió gyógyhatású termálvízi adottságai. melyre hazai és nemzetközi hírű gyógyfürdők épültek ki
  • A régió - turisztikai szempontból - érdekes és vonzó természetföldrajzi adottságokkal rendelkezik
  • Az országos átlagnál magasabb itt a napsütéses órák száma, és ez a terület az ország folyóvizekben leggazdagabb régiója
  • A régió kulturális értékei kimagaslóak (az épített környezet, kulturális örökség, kulturális rendezvények és programok)
  • A régió egészére jellemző a tanyás településszerkezet (ez jó alapot biztosít a falusi-tanyai turizmus fejlesztésének)
  • A régió gazdag nemzetiségi tradíciókkal rendelkezik (román szlovák, szerb, horvát, székely)
  • Az interregionális együttműködés növekedése (a Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégió)

Címlapkép: Getty Images