Elárulta terveit a Magyar Suzuki: 2023-ban erre készül a vidéki székhelyű cég

Világgazdaság 2023. január 13. 10:02

Az esztergomi bázisú Magyar Suzukinál is azt az európai klímavédelmi csomagot tekintik a legnagyobb kihívásnak, amelynek alapján 2035-től csak elektromos új autókat lehet értékesíteni az európai piacokon. Egyelőre a hazánkban a személyautók között két évtizede piacvezető cégnél sem tudják megjósolni, mit tartogat számukra az idei év - írta a Világgazdaság.

A Magyar Suzuki sem volt kivétel, a legtöbb autóipari szereplőhöz hasonlóan az alapanyaghiány, a növekvő infláció, az emelkedő energiaárak, valamint a forint gyengülése volt leginkább hatással a működésére 2022-ben. Ezek folyamatos rugalmasságot igényeltek a cégtől, beleértve beszállítói és márkakereskedői hálózatukat is – írta a cég a Világgazdaságnak küldött levélben.

Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a gyártással kapcsolatos költségeinket optimalizáljuk, de a többletráfordításaink egy részét kénytelenek voltunk az új autóink árába is beépíteni

– írják, ugyanakkor azt örömtelinek tartják, hogy a modelljeik iránti vevői igények továbbra is magasak.

„Nehéz megjósolni” – válaszolták arra a kérdésre, hogy mit várnak az idei évtől, hozzátéve, hogy elsősorban a gyártási kapacitást szeretnék növelni az esztergomi üzemben. A prioritások mindenesetre nem változnak náluk: az innovációs programjaik mellett folyamatos a költségoptimalizáció, a működés- és modellfejlesztés, valamint az igazodás a fogyasztói igényekhez, szabályozási környezethez.

Kihívás lesz ugyanakkor az az európai klímavédelmi csomag, amelynek alapján 2035-től csak elektromos új autókat lehet értékesíteni az európai piacokon a kibocsátáskorlátozás miatt

– mutattak rá az autóipar egyik legfontosabb feladatára. Tisztában vannak azzal, hogy a zöldfejlesztések egyrészt növelik a kocsik felszereltségét, másrészt a piaci igények miatt is egyre több vezetéstámogató-elektronika kerül a járművekbe. Jelenleg tehát

az a legégetőbb kérdés, hogy az átalakulás hatására miként változik az újonnan elérhető járművek össztömege és ára. Ezek ugyanis nagyban befolyásolják majd a vevők szándékait és végső döntéseit.

Friss pénzügyi adatokat majd csak év közben publikál a Magyar Suzuki Zrt., hivatalos honlapján egyelőre a 2021-es fő vállalati mutatók szerepelnek.

E szerint 2021-ben:

  • a jegyzett tőke 212,8 millió euró (mostani árfolyamon 85,02 milliárd forint),
  • az átlagos statisztikai létszám 2697 fő,
  • az összes értékesítésből származó nettó árbevétel 1,7542 milliárd euró (700,88 milliárd forint),
  • a belföldi értékesítésből származó nettó árbevétel 264,9 millió euró (105,84 milliárd forint),
  • az exportértékesítésből származó nettó árbevétel 1,4893 milliárd euró (595,04 milliárd forint),
  • a beszerzési alapú beruházás 92,9 millió euró (37,12 milliárd forint) volt.

Címlapkép: Getty Images