Drágán adja magát a Magyar Posta: súlyos milliókat kér a vidéki településktől az újranyitásáért

24.hu 2023. január 22. 15:33

Sokba került az önkormányzatoknak, hogy újra kinyittassák a korábban bezárt postahivatalokat - írja a 24.hu. Gamás önkormányzatának például 5 890 260 forinttal kellett beszállnia a helyi posta üzemeltetésébe, Szolnok 42 milliót fizet egy évre, hogy újra üzemeljen az egyik bezárt egység.

A Magyar Posta ősszel jelentette be, hogy 210 település 366 postahivatalát zárja be ideiglenesen, aztán januárban közölték, hogy 32 településen újra kinyitnak 45 korábban bezárt postahelyet. Csakhogy ehhez a településeknek meg kellett állapodniuk a postával, mennyit fizetnek azért, hogy a postahelyek újra kinyissanak.

Gamás önkormányzatának például 5 890 260 forinttal kellett beszállnia a helyi posta üzemeltetésébe. Szolnokon, az 5-ös számú postát nyitották újra (amúgy hatot zárt be a cég, ehhez az önkormányzatnak egy éves szolgáltatásért 42 millió forintot kellett fizetnie - azt nem tudni, hogy a posta mi alapján kérte az összeget.

A 24.hu több települést is megkeresett, ahol újranyitották a postafiókokat, de vagy nem kaptak választ, vagy arra hivatkozva kértek türelmet, hogy folyamatban vannak még a tárgyalások, de van ahol továbbra sincs nyitás. Szegeden például nem nyitották újra a bezárt 12 szolgáltató hely egyikét sem, és Nyíregyházán is mind a 7 bezárt postán maradt a lakat.

Címlapkép: Getty Images