Rengeteg lakásban robban a rezsibomba: durván ráfizethet, aki ilyen gázkazánnal fűt idén

Pénzcentrum 2023. január 24. 08:33

Az enyhe tél miatt sokan megfeledkezhettek a gázkészülékek karbantartásáról, ami nagyban befolyásolhatja a készülék fogyasztását. Arra is érdemes figyelni, nincs-e túlméretezve a fűtőrendszer otthonunk igényeihez képest: egy alulterhelt rendszer akár 10 százalékkal is megdobhatja az ingatlan gázfogyasztását, járta körbe a témát a Pénzcentrum.


 

2022 decemberében összességében közel 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint a háztartások több mint 23, a gazdasági szereplők pedig közel 25 százalékkal csökkentették földgázfelhasználásukat 2022 utolsó hónapjában 2021 azonos időszakához képest, írja a Pénzcentrum.

A gázkészülékek karbantartását ugyanakkor nem lehet megúszni: a gázműszaki biztonsági szabályok is köteleznek minket, illetve a gyártók is előírják, hogy az adott készüléket milyen gyakorisággal, és milyen módon kell karbantartani.

A lakossági gázkészülékeket évente egyszer kell karbantartani, ettől lehet sűrűbben, de nem kötelező - magyarázta a Pénzcentrumnak Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, hogy a karbantartás nem csak a tüzeléstechnikai részekre kellene, hogy kiterjedjen. Nemcsak a készüléket, de a tűzteret is meg kell szabadítani a rárakódott szennyeződéstől, koromtól, ami rontani tudja a hőátadást.

A művelet kicsit túl kell, hogy mutasson magának a készüléknek a tisztításán: a biztonsági szelepet, a tágulási tartály előfeszítési nyomását is ellenőrizni kell, ahogyan fűtési rendszer bizonyos pontjait, legalább az indulási pontokat. És az égéstermék elvezetővel is foglalkozni kell, hogy annak tisztasága, átjárhatósága, tömítettsége megfelelő-e. Ennek mind részének kellene lennie a karbantartásnak, de sajnos nem minden esetben fordítanak kellő időt és energiát a perifériákra

- magyarázta az elnök, aki szerint ennek ugyan vannak anyagi vonzatai, deezen nem érdemes spórolni.

Kérdés, mennyivel van túlméretezve a rendszer, mekkora az ingatlan valós hőigénye. Ha készülék például túl sokat kapcsolgat, az is jelentheti azt, hogy az igényekhez képest túl nagy a kazán. Ilyenkor szakemberrel kell kiszámoltatni az ingatlan hőigényét, és a kapott értékhez kell igazítani a készülék beállításait, megelőzve a többletfogyasztást

- magyarázta Versits Tamás, aki hangsúlyozta, hogy a túlméretezést, az igényeknél magasabb teljesítményt érdemes kerülni.

Hogy mennyivel fogyaszt többet egy ilyen berendezés, függ a túlméretezés mértékétől és az üzemeltetéstől. De akár 10 százalékos nagyságrendet is jelenthet, ha túl nagy teljesítményű a kazánunk.

A teljes cikk és a folytatása itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images