Nem várnak tovább Szabolcsban: mutatjuk, hogy védekeznek a közelgő aszály ellen

HelloVidék 2023. február 2. 09:45

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére évente vízvisszatartási tervet készít, és ezzel előre tervezetten nem csak a tározókban, hanem a csatornákban, holtágakban is biztosít vizet. A lehulló csapadék minél nagyobb hányadának helyben tartására törekszik vízkormányzó tevékenységével.

A vízkészletek helyben tartását - az év eleji vízbőséget kihasználva – az alábbi helyszíneken és létesítményeknél végzik szakemberei:

Rétközi-tó gravitációs vízpótlása a Tiszából Felső-Szabolcsban: A legutóbbi tiszai árhullámnak köszönhetően a Rétközi-tóba 2023. január 23-án 14 órán keresztül volt lehetőség gravitációs vízpótlás végzésére. Az így kialakult vízszint (321 cm) elérte, illetve már meghaladja az üzemi vízszintet. A vízpótlás során 1,57 millió m3 vizet vezettünk a tározóba.

Vízvisszatartás a Beregben: A Beregben a Szipa- és a Csaronda-főcsatorna vízrendszere feltöltődött elsősorban ukrán területekről magyar területre - a közös érdekeltségű csatornákon - vezetett belvizekből. Így a belvízrendszerben közel 1 millió m3 víz megtartása történt csatorna medrekben.

Szamossályi-tározó gravitációs vízpótlása a Szamos folyóból a szatmári térségben: A Szamossályi zsilipet 2023. január 22-től két napon keresztül nyitva tartottuk, így a Szamoson levonult árhullámból 164 em3 vizet sikerült betároznunk. A Szamossályi-tározót üzemi vízszint fölé töltöttük, így lehetőség nyílt a Szamossályi-árapasztó-csatornán keresztül vízkormányzással a Gőgő-Szenke-főcsatornán lévő Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Nagyszekeresi-tározó és a FETIVIZIG kezelésében lévő, évek óta vízhiánnyal küzdő Penyigei-tározó vízpótlására. A tározó töltése jelenleg is folyamatban van. A Nagyszekeresi-tározó már feltöltődött és a Szamossályi-árapasztó medre is telített.

Szamosmenti-tározó gravitációs feltöltése csapadékvízből: A Románia felől érkező csapadékvizet továbbra is az évek óta vízhiánnyal küzdő és többségében szárazon álló Szamosmenti-tározóba kormányozzuk, eddig 122 em3 vizet tudtunk betározni.

Vízvisszatartás a Nyírségben: A tél folyamán lehullott jelentős csapadékmennyiség ellenére a Nyírségben továbbra sem jelentkezett jelentősebb lefolyás, az összes víz a talajvizeket táplálja, hatására talajvízszint emelkedések tapasztalhatók.

Címlapkép: Getty Images