Durva világ vár a magyarokra az árstop után: duplájára drágulhatnak ezek a termékek

HelloVidék 2023. március 1. 09:31

Az árstopos termékek ára a kivezetés után a szakértő szerint jelentősen emelkedni fog: ennek mértéke 50 és 100 százalék közé várható. Tehát egyes termékek ára akár meg is duplázódhat majd.


 


 

Akár a duplájára is drágulhatnak a hatósági áras termékek az árstop eltörlése után, amire a tavasz utolsó heteiben, nyár elején kerülhet sor – így számol az RTL-nek nyilatkozó szakértő. Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője szerint a csirkemell, a liszt, a kristálycukor és a többi érintett termék ára több mint egyéves lemaradásban van a jócskán megdrágult élelmiszerekhez képest, de ha a kormány eltörli az intézkedést, visszaállnak a piaci árak.

Még rekordokat dönt a drágulás, a szakértő szerint a tavaszi hónapokra várhatjuk azt, hogy csökkenni kezdjen az infláció. Ez azonban várhatóan még csekély mértékű csökkenés lesz.

Ha a döntéshozóknak elég egy hónapnyi csökkenés, és az, hogy az előzetes részadatok alapján folytatódjon a csökkenő trend, akkor akár az sem elképzelhetetlen, hogy az árstopokat nem hosszabbítják meg

– mondta.

Ez azt jelentené, hogy április 30-án ütne a hatósági árak órája. Hornyák József ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök, Orbán Viktor meggyőző és tartós csökkenésről beszélt a Parlamentben.

Ez általában azt szokta jelenteni, hogy az infláció több hónapig, folyamatosan csökken. Erre leginkább tavasz végén, nyár elején van esély. A tartós csökkenés május-júniusra fog bekövetkezni

– magyarázta.

Mire számíthatnak a vásárlók az hatósági árak eltörlése után?

A szakértő szerint nem sok jóra:

Az árstopok eltörlésekor már másfél éve ugyanaz lesz az ára ezeknek a termékeknek. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt időszak inflációját be kell hozniuk, és visszaállnak a piaci árak.” Ez pedig ugrásszerű drágulást jelent.

Az árstopos termékek ára is jelentősen emelkedni fog: ennek mértéke 50 és 100 százalék közé várható. Tehát egyes termékek ára akár meg is duplázódhat majd.

Ha valaki most 25-30 ezer forintból hoz ki egy heti nagybevásárlást, akkor több ezer forinttal többet fognak kérni tőle a kasszánál az árstop kivezetése után, feltéve, ha vásárol az érintett termékekből

– közölte a szakértő.

Hornyák József szerint azt is érdemes észben tartani, hogy az infláció csökkenése nem azt jelenti, hogy olcsóbb lesz az áru a boltokban, csak azt, hogy lassul a drágulás üteme.

Az élelmiszerárak mostani 40-50 százalékos emelkedése emelkedés az átlagosan 20-30 százalékos élelmiszerár-emelkedésbe vált majd át

– magyarázta.

Azért van jó hír is. Ha a boltoknak nem kell a hatósági árak okozta hatalmas veszteséget kigazdálkodniuk, akkor várhatóan többet tudnak majd akciózni.

Címlapkép: Getty Images