Kiadták a figyelmeztetést: veszélyes méreg van ebben a lisztben, ne süss vele

HelloVidék 2023. március 20. 12:04

Magas tropánalkaloid-szennyezettség miatt hívtak vissza liszteket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel.


 

Atropinnal és szkopolaminnal való szennyeződés miatt hívta vissza a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft., az esetről a Nébih oldalán is beszámoltak.

Ha vettél belőle, vidd vissza!

A termékvisszahívás a német Bauck Hof márka 230767 tételszámú, 400 grammos kiszerelésű, 2024. január 9-i minőségmegőrzési idejű bio teff lisztre vonatkozik. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel. Az érintett tételeket visszahívják és kivonják a kiskereskedelmi forgalomból.

Ezért veszélyesek ezek a szennyezőanyagok

A szakértők tájékoztatása szerint a termékben kimutatott tropán alkaloidok bizonyos növényekben, például a nadragulyában, a csattanó maszlagban vagy a kokacserjében fordul elő mint toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermék. Ezek a vegyületek az érintett növények minden részében megtalálhatóak.

Címlapkép: Getty Images