Két éve zárták be a balatoni élményfürdőt: most 1,5 milliárdból megmentik

HelloVidék 2023. április 6. 10:32

A 2021 nyarán balesetveszély miatt bezárt Galerius fürdő újbóli üzemeltetéséhez másfél milliárd forintra lenne szükség. A siófoki önkormányzat 900 millió forintot már elnyert egy pályázaton, a hiányzó összeget ingatlaneladásból teremtenék elő - adta hírül a Welovebalaton.hu.

Az előzményekhez tartozik, hogy a siófoki Galerius Élményfürdő és Wellness Központot még 2006-ban adták át. A járvány miatti lezárások után, 2021. május 22-én újra kinyitott, de a vendégek a beltéri medencét már nem használhatták, csak a szaunát, a sóbarlangot és a kültéri medencét látogathatták, pénteken, szombaton és vasárnap.

Szakértői felmérés alapján aztán kiderült, hogy a fürdőt másfél milliárdnyi forintból lehetne ismét biztonságosan és megfelelő műszaki paraméterekkel üzemeltetni, írta a Siófok.hu.

A fürdő tulajdonosa, a siófoki önkormányzat két forrásból szerette volna finanszírozni a fürdő felújítását. Az egyik forrás a turizmusfejlesztési támogatásból elnyert 900 millió forint, a hiányzó százmilliókat pedig egy másik, energetikai pályázatból tervezték biztosítani. Ezt a pályázatot azonban még ki sem írták és azt sem lehet tudni, kiírják-e egyáltalán.

A testületnek azonban döntést kellett hoznia, mert a 900 millió forint felhasználásáról szóló támogatási szerződés aláírása esedékessé vált. A testület szándéka egyértelmű: nem hagyják elveszni a 900 millió forintot, megmentik a fürdőt az utókornak. A zárt ülésen született döntés értelmében a hiányzó összeget

Végezetül, íme, egy kis videó arról, milyen is lehetett fénykorában a siófoki wellness-paradicsom:

Címlapkép: Getty Images