Megváltoztatná ezt a törvényt a kormány: ha bejön, csökkenhet a perek száma itthon

HelloVidék 2023. április 24. 10:01

Átalakítja a békéltető testületek működését az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslata. A tervezet szerint a megyei jogú városokban is biztosítanak majd heti egy alkalommal személyes meghallgatást a fogyasztóknak, de általánossá teszik az online meghallgatást is, írja az infostart.hu. A változásokat a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége üdvözli – mondta el az InfoRádióban Baranovszky György elnök.

A fogyasztóvédelmi törvény most benyújtott módosítása lényegében a békéltető testületek működését alakítja át. Ezek alternatív vitarendezést folytatnak le, ha nem sikerül a vállalkozással a fogyasztónak megegyeznie, ebben segítséget fognak nyújtani a békéltető testületek, gyors, ingyenes eljárás keretében igyekeznek egyezséget létrehozni a fogyasztó és a vállalkozás között

- mondta az InfoRádióban Baranovszky György.

A változtatások lényege:

  • a városokban hetente lehetőség lesz egy személyes meghallgatásra
  • az online meghallgatás is dominánssá válik
  • régiókban fognak működni a békéltető testületek
  • a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek jelölhetnek tagokat a békéltető testületekbe
  • állandó ügyfélszolgálatok állnak majd a fogyasztók rendelkezésére, ezek online/telefonos ügyfélszolgálatok néhány héten belül elérhetők is lesznek.

Például a gyermektáboroztatásban el szeretnék érni, hogy szabályozott legyen az, hogy ki üzemeltethet tábort, milyen feltételeket kell betartania, és mit kell tenni hibás teljesítés esetén.

Tavaly is több probléma volt, a jogalkotó is tisztában van ezzel

– mondta Baranovszky György, aki szerint ez is a családokat védi majd.

Címlapkép: Getty Images