Özönlenek a külföldi vendégmunkások az országba: hová kell ennyi ember?

Pénzcentrum 2023. május 8. 08:32

Egyre több vendégmunkás dolgozik Magyarországon, akik már nem csak a szomszédból, hanem olyan távoli országokból is jönnek ide boldogulást keresni, mint Vietnam vagy éppen a Fülöp-szigetek. Eközben viszont csaknem 300 ezer aktív korú magyar ilyen vagy olyan okból nem aktív részese a munkaerőpiacnak: adja magát tehát a kérdés, hogy miért nem ebből a tartalékból töltik fel a cégek a hiányzó létszámot? A Pénzcentrum a KSH friss munkaerőpiaci számait, és szakértőkkel beszélte meg a legégetőbb kérdéseket.

Magyarországon tavaly óta ismét egyre nagyobb mértékben tapasztalható munkaerőhiány. Ennek több oka is van. Egyrészt a magasabb bérek miatt sokan külföldre mennek dolgozni, másrészt a magyar lakosság elöregedése miatt kevesebb fiatal áll rendelkezésre a munkaerőpiacon, vagyis még évekig eltarthat az a trend, hogy egyre kevesebb aktív ember áll majd rendelkezésre. De problémás az oktatási rendszer is, mivel nem képeznek elegendő számú szakmunkást, illetve a diplomások jelentős része sem talál megfelelő munkát a saját szakmájában. Ez a helyzet pedig jelentősen megnehezíti a vállalkozások működését, sok helyen nem tudnak megfelelő számú és minőségű munkaerőt találni - írta a Pénzcentrum.

Honnan jönnek legtöbben?

Az nyilván kevésbé meglepő, hogy immár évek óta Ukrajna az az ország, ahonnan a legtöbb vendégmunkás hazánkba jön a boldogulást keresni. Szorosan utánuk két másik szomszédos ország, Románia és Ukrajna következik. Azonban ha megnézzük a grafikon második részét, akkor azt láthatjuk, hogy a létező legmesszebbi célországból, a Fülöp-szigetekről egy év alatt csaknem megháromszorozódott azok száma, akik hazánkba jönnek két éves vendégmunkára - és ez a helyzet Vietnammal is.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images