Mehet a matek: nyáron is borsos csekket kaphatnak a magyar háztartások?

Pénzcentrum 2023. június 8. 09:38

Lassan egy éve, augusztus 1-jén lépett életbe a rezsiemelés, ami miatt rengeteg háztartás térhetett át a havi elszámolásról az átalányra, ráadásul sokaknak nyáron esedékes a fordulópont, ami miatt többszázezres túlfizetésekkel, vagy akár többszázezres tartozásokkal is szembesülhetnek a családiház-tulajdonosok. De vajon a magyarokat mennyire érinti általánosságban a rezsiemelés, és mennyien számíthatnak óriási csekkekre? Erről kérdezte a Pénzcentrum Balogh József, energetikai szakértőt.

Lassan egy éve, hogy életbelépett a rezsiemelés, ami miatt sok magyar dönthetett az átalány mellett és fizetett egy havi fix árat a rezsiért. Ahogy a portál írja, sajnos nincsenek hivatalos információnk arról, hogy pontosan hány lakossági fogyasztó fizet átalányban a gázért. Azonban az iparági források szerint az ügyfelek több mint fele fizetheti havi átalányban, sőt, egyes szakértők szerint ez az arány inkább 60 és 70 százalék közé tehető. Miután a kormány korábban közölte, hogy a gázellátásban 3,5 millió lakossági fogyasztó van, az áram esetében pedig 5,6 millió már könnyen kiszámolható, hogy megközelítőleg hányan választották ezt az elszámolási módot. Így lehetséges, hogy a gáz esetében akár 2 milliónál is több olyan fogyasztó lehet, aki egyenletes részszámlázásban fizeti havonta a fix összegű csekket.

Ezen a ponton azonban felmerül a kérdés, hogy így az éves elszámolás fordulópontjához közelítve vajon túlfizetésre számíthatnak a magyar családok, vagy inkább egy izzasztó csekkre arról, hogy mennyi pénzzel tartoznak az energiaszolgáltatóknak.

A rezsicsökkentés 2.1 verziója óta, ami 2022 augusztusában lett bevezetve, a lakossági fogyasztás végre elkezdett csökkenni. Ami azért is fontos, mert Magyarországon nem az ipar a legnagyobb energia-felhasználó, hanem a lakosság: 2010 és 2021 között körülbelül 10 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás, ami absurdum. Ide vezetett az eddigi rezsicsökkentés

– mondta el a lapnak Balogh József energetika szakértő, aki éppen a fent említett fogyasztáscsökkenés miatt nem számít arra, hogy családok ezreinél lesz magas az elszámoló számla.

Ha valaki mégis magas elszámoló számlát kapna, azonnal részletfizetést kell kérni. Ezt a kereskedők általában megadják, ha mégsem, akkor érdemes reklamációt benyújtani

– tanácsolta a szakértő.

Ahogy a lap írja, a szakember szerint alapvetően az is szerencse, hogy 1901 óta az idei tél volt a második legenyhébb tél, ami a lakosság odafigyelése mellett szintén hozzájárult az alacsony téli fogyasztáshoz. Tehát ez a két tényező együttese eredményezte, hogy decemberben például országosan 25 százalékkal csökkent a gázfogyasztás.

De mit tegyünk, ha túlfizetésünk lesz? Maradnak a magas energiaárak? Milyen a magyarországi ingatlanok állapota? Erről és még többet a Pénzcentrum cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images