Unokázós csalók tombolnak vidéken: ezekben a megyékben a legveszélyesebb a helyzet

Pénzcentrum 2023. június 9. 08:34

Volt olyan megye, ahol a bűncselekmények majdnem negyedét idős emberek ellen követték el. A bűnügyi statisztikákból kiderült, hogy leggyakrabban meglopják a 60 év felettieket, sokszor aljas trükkökkel szedik el a pénzüket. A rendőrség már külön kiadványt is készített, hogy az idősek felismerjék a veszélyes helyzeteket, és ne váljanak áldozattá - írta a Pénzcentrum.

A 2023-ban eddig elkövetett bűncselekmények mintegy 17,2 százalékának 60 éven felüli sértettje volt Magyarországon (azokban az esetekben, amikor a sértett kiléte ismert volt. A Bűnügyi Statisztikai Rendszer havonta frissülő adatai szerint ugyanis a 34 708 esetből 5968 darab volt olyan, amelynek sértettje 60 éven felüli volt - közölte a Pénzcentrum.

A statisztikákban mélyebben elmerülve az látszik, hogy leginkább a Nógrád megyei idősek vannak kitéve a bűnözésnek, legalábbis az ottani elkövetések 22,9 százalékában voltak idős sértettek. De Borsodban (22,2%) és Baranyában (21,4%) sem túl kedvező a helyzet, a bűntények több mint ötödében 60 év feletti sértettek is érintettek voltak.

Az idősek elleni bűncselekmények aránya Csongrád-Csanád megyében volt a legalacsonyabb, 11,9 százalékos az összes elkövetés között. De az országos átlag alatt szerepel még Győr-Moson-Sopron (13,4%), Komárom-Esztergom (14,3%) is, de egyébként a fővárosban is csak a regisztrált bűncselekmények 15,2 százalékát követték el 60 év felettiek sérelmére.

Lopás, csalás, átverések: ezektől retteghetnek az idősek

Ha megnézzük a statisztikák szerinti top 10 bűncselekményt, amit idősek kárára követtek el, akkor látható, hogy Baranya megye kivételével mindenhol a lopás vezeti a ranglistát. Mint kiderült

Ezt követi 14,33 százalékkal a csalás, 7,1 százalékkal a közúti baleset okozása (azaz idős áldozatai voltak egy-egy balesetnek). A 60 év felettiek ellen elkövetett bűncselekmények 6 százaléka információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás volt.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images