Komoly hatással lehet az áramársapka az albérletpiacra: mutatjuk, mire számíthatunk

HelloVidék 2023. június 20. 16:06

Az új rezsiszabályozás - amely áramárplafont vezet be egyebek mellett a szálláshely-szolgáltatást nyújtó kisvállalkozásoknál - hatással lehet az eladó és kiadó lakások, ezen belül a lakáshotelek piacára - áll az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

Tervezhetőbbé válnak a költségek

A rövid távra kiadó lakások rezsiproblémája korábban abból adódott, hogy a legtöbb társasházban működő lakáshotel még mindig lakossági áron vételezi az áramot, ami nem minden esetben felel meg a szolgáltatók szabályzatának.

Már meg is jelent az a jogszabály, amely július 1-től megawattóránként 200 eurós felső korlátot szab meg a többek között a szálláshely-szolgáltató kisvállalkozásoknál. Emiatt egy az ingatlanukat üzletszerűen kiadó, elsősorban a társasházakban működő lakáshotelek üzemeltetői komoly bizonytalansági tényezőt szabadulnak meg. Az áramársapka miatt tervezhetőbbé válnak a kiadások és így a vállalkozások hozama is

- mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Jelenleg a befektetők részéről is visszafogottabb a kereslet az eladó lakások iránt, ám az infláció visszahúzódása, a kamatok csökkenése, összességében a bizonytalan gazdasági környezet enyhülésével javulhat a helyzet. Az ingatlan.com összegyűjtötte, hogy a lakáshotelek szempontjából az elmúlt években legnépszerűbb budapesti városrészekben mennyiért kínálják eladásra a lakásokat június közepén.

Címlapkép: Getty Images